Германското консулство и румънското посолство в Киев пострадаха при ракетните удари

По време на масиран удар по Киев руски ракети удариха райони, където се намират чужди дипломатически институции. Пострадала е сградата на визовия отдел на германското консулство и румънското посолство.

За щетите в сградата на германското консулство съобщи бившият ръководител на фондация Bell в Киев Сергей Сумленни.

Той публикува няколко снимки на повредената сграда и се обърна публично към канцлера Олаф Шолц и външния министър Аналени Бърбок.

"Може би искате да изпратите няколко танка Leopard и да проверите ситуацията на място?", попита той.

Румънският външен министър Богдан Ауреску съобщи за щети по сградата на посолството в Киев.

"Радвам се, че персоналът на румънското посолство е в безопасност, въпреки факта, че единият удар беше извършен само на 850 метра от сградата му", се казва в съобщението.

Той остро осъди руските ракетни атаки по цивилни цели в центъра на Киев и други украински градове, като припомни, че това е грубо нарушение на международното хуманитарно право и е довело до човешки жертви.

Ракетните удари започнаха сутринта на 10 октомври и продължават и до момента. Руснаците обстрелват повече от десет големи града.

Експлозии са регистрирани в района на Лвов, Харков, Хмелницки, Житомир, Днепър, Кривой Рог и други населени места. Атаките доведоха до спиране на тока и водата.

Според съветника на офиса на президента Олексий Арестович, целта на руснаците е да разрушат енергийната инфраструктура на Украйна в навечерието на зимата.

Част от ударите бяха нанесени по Киев. Към момента се знае за петима загинали и над 30 ранени. Пострадали са сградата на Филхармонията, музеите на Ханенко и Шевченко. В мрежата се появиха кадри от кратер от ракетен удар в парка Шевченко в близост до детска площадка. Камери за видеонаблюдение са заснели удара по стъкления мост в Киев.

Централната жп гара на Киев е пострадала: "Прозорците на сградата на централната гара в Киев бяха повредени от взривната вълна, но гарата работи, слизането и качването на влакове се извършва през западните и източните подземни проходи, които едновременно служат като убежище“, съобщи Укрзализниця, като предупреди за възможно забавяне на влакове в западно направление поради повреда на контактната мрежа.

"Резервните дизелови локомотиви вече се подготвят за осигуряване на непрекъснато движение", казаха от пресслужбата.

Съобщава се, че над Киевска област са били свалени 6 ракети. Според кмета на Буча няма жертви и щети по инфраструктурата, фрагментите са паднали в гората.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини