Откриха череп на 6000 години от легендарните "ниски тъмнокожи хора, които живеят в планината"

Екип от изследователи с членове от Австралия, Япония, Тайван и Виетнам откри череп на 6000 години и бедрена кост в пещера в планинска част на Тайван, което може да докаже съществуването на древно местно племе. В статията си, публикувана в списание World Archaeology, групата описва черепа, къде е открит и какво може да представлява.

В Тайван има истории, предавани от поколенията, за племе от ниски тъмнокожи хора, които някога са живели в планинските части на острова. Но досега няма физически доказателства за тях. Но сега изглежда се появява такова доказателство. Изследователите откриха череп и кости на крака в пещера, които са датирани отпреди приблизително 6000 години - преди предците на живите хора да пристигнат на острова.

При изучаването на ДНК от черепа изследователите откриха, че тя е близка до африкански проби от приблизително същия период от време. Но те също така установиха, че размерът и формата му приличат на тези на Негритос, които са живели в части от днешна Южна Африка и във Филипините. Изследването на костите, останали в тези области, показа, че те са доста ниски с малък размер на тялото. Костите на бедрената кост, открити близо до черепа, са от същия човек като черепа, млада жена. Изследователите изчисляват, че тя е била висока приблизително 1,3 метра.

Изследователите предполагат, че откритията им потвърждават съществуването на древните хора в Тайван, но не обясняват какво може да се е случило с тях. Те очевидно са изчезнали по времето, когато други ранни австронезийски групи от хора започнаха да пристигат. Изследователите също така отбелязват, че споменаването на дребни тъмнокожи хора се споменава в документи от династията Куин и всички освен една от 16-те австронезийски групи, живеещи в Тайван днес, имат истории, които описват малки тъмнокожи хора, които някога са живели в планини. Такива приказки обаче се различават между групите, отбелязват изследователите, като някои вярват, че по-ранните хора са били техни предци. Други ги виждат като бивши врагове. Една група твърди, че е убила последните древни хора преди 1000 години.

Hsiao-chun Hung et al, Negritos in Taiwan and the wider prehistory of Southeast Asia: new discovery from the Xiaoma Caves, World Archaeology (2022). DOI: 10.1080/00438243.2022.2121315

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини