Поставят обстрелян руски танк пред руското посолство в Берлин

Обстрелян руски танк може временно да бъде поставен пред руското посолство в Берлин. Това постанови съд в германската столица, предаде ДПА.

Съдебното решение означава, че берлинският квартал „Мите“ трябва да разреши на организация, сезирала съда по този въпрос, да разположи на това място останки от танк. По подобен начин в Киев са изложени унищожените руски оръжия от началото на инвазията в Украйна през февруари.

Танкът най-вероятно няма да бъде поставен точно пред руското посолството на булевард „Унтер ден линден“ заради мерки, свързани с допустимата тежест върху булеварда. По тази причина от съда беше предложена близка улица срещу посолството. 

Властите в берлинския район „Мите“ смятат поставянето на танка за неподходящо, защото най-вероятно хора са загубили животите си в него. Освен това според местната управа това би повлияло на международните отношения на Германия, а друг аргумент бе и липсата на изкуство зад идеята. Допълни се още, че танкът би попречил на движението по пътя, а и би смущавал пешеходците. 

Съдът обаче определи въпроса за изкуството като неуместен, тъй като не става дума за изкуство, а за свобода на мнението. Бе заявено още, че причините, свързани с международните отношения, не са релевантни и че трафикът няма да бъде засегнат. Съдът отбеляза също, че танкът ще остане на показ само за две седмици. Изложбата е дело на Ено Ленце и Виланд Гибел от берлинския музей „Стори бункер“, които предложиха идеята за първи път през юни.

Украинският посланик в Германия Андрий Мелник подкрепи идеята, като заяви, че тя ще накара германците да се сблъскат с "бруталната война на разрушение", която преживява Украйна.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини