Среща с Наум Шопов и Георги Тошев организират в Димитровград

Дом – музей "Пеньо Пенев" кани гостите и жителите на Димитровград на представянето книгата на журналиста Георги Тошев - "Наум Шопов. Бележки от един живот", както и на филма "Личен разговор", който запечатва последните години от живота на актьора.

Книгата и филмът показват наситената, богата душевност и разноликата същност на един от най-успешните артисти в историята на българското кино и театър.

"Наум Шопов. Личен разговор. Бележки от един живот“ разказва от първо лице впечатленията на актьора за своите роли и предизвикателства, за спомените си с редица емблематични личности като: Емилия Радева, Катя Паскалева, Асен Шопов, Стефан Данаилов, Иван Кондов и др., както и за работата си в Бургаския театър. Книгата проследява успешния път на Наум Шопов в театралното и кино изкуството, който започва с раждането и отглеждането му буквално в старозагорския театър, в семейството на артистите Мара и Христо Шопови, със забраната да получи висше актьорско образование, с първите изяви на сцена още в ученическите години, със спектаклите първо в Стара Загора и Пловдив, по-късно вече в "Българска армия" и Народен театър "Иван Вазов", за изгонването от София след поставянето на "Да се провреш под дъгата" от Георги Марков, за удостояването с Младежката театрална награда в Пловдив и три пъти с наградата "Аскеер".

Филмите "Вилна зона" и "Топло" откючват комедийния талант на актьора; признава, че са отприщили чувството му за хумор - "успяха да извадят от мен онова странно чувство на смях, на живот, на забавление, което понякога никой не може да усети", спомня си артистът.

Представянето на книгата ще бъде на 24.10.2022г. /понеделник/ от 18:00ч. в Дом –музей "Пеньо Пенев" в Димитровград.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини