Президентът на Армения Вахагн Хачатурян е на държавно посещение у нас

Президентът на Армения Вахагн Хачатурян е на държавно посещение у нас по покана на държавния глава Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на президентството. 

Визитата е повод 30-годишнината от установяването на двустранни дипломатически отношения между България и Армения, която се отбелязва тази година. 

Президентът Румен Радев ще посрещне арменския си колега Вахагн Хачатурян на пл. „Св. Александър Невски“ днес в 10:00 часа с официална церемония. Тя включва почетен караул и 21 топовни артилерийски салюта в чест на госта. Вахагн Хачатурян ще отдаде почит пред Паметника на Незнайния воин.

След това на „Дондуков“ 2 двамата президенти ще проведат среща на „четири очи“, след което ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на България и Армения.

В Гербовата зала Румен Радев и Вахагн Хачатурян ще подпишат съвместна декларация по повод 30 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Армения. В присъствието на двамата президенти ще бъде подписан и протокол за създаване на Арменско-Българска търговско-икономическа камара. 

Визитата на президента Хачатурян ще продължи до 20 октомври. В рамките й арменският държавен глава ще изнесе лекция в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Хачатурян ще проведе среща и с министър-председателя на служебното правителство Гълъб Донев.

Също така се предвижда среща с кмета на София Йорданка Фандъкова, посещение в Пловдив, както и срещи с представители на арменската общност.

30 години дипломатически отношения България - Армения

Дипломатическите отношения между България и Армения са установени на 18 януари 1992 г. България има свое посолство в Ереван, а Армения - посолство в София. Първият посланик на Армения в България Севда Севан връчва акредитивните си писма в София на 11 май 1999 г., а първият посланик на България в Армения Иван Иванчов връчва акредитивните си писма в Ереван на 22 декември 1999 г., сочи справка на отдел "Справочна" в БТА. 

На 10 април 1995 г. България и Армения подписват Договор за приятелски отношения и сътрудничество. На 7 декември 2005 г. е подписан Меморандум за сътрудничество в областта на европейската интеграция и евроатлантическите структури между България и Армения.

След установяването на дипломатически отношения между България и Армения на посещения в България са били президентите на Армения Левон Тер-Петросян,  Роберт Кочарян и Серж Саркисян.

Президентските визити у нас:

За първи път след установяването на дипломатически отношения между двете страни у нас на държавно посещение идва арменският президент Левон Тер-Петросян - през 1995 година. По време на визитата му, от 10 до 12 април, са подписани редица двустранни документи, след които Договор за правна помощ по граждански права, по наказателни права, за екстрадиция, Договор за приятелски отношения и сътрудничество между България и Армения и девет междуправителствени спогодби в различни области. 

Два пъти на посещение в България е бил арменският президент Роберт Кочарян. От 7 до 9 септември той е бил в страната по покана на президента Георги Първанов, като е посетил София и Пловдив. Тогава двамата президенти подписват Съвместна декларация за състоянието и перспективите на българо-арменските отношения. 

Между 24 и 25 юли 2005 г. Роберт Кочарян и Георги Първанов имат среща "без вратовръзки" в резиденция „Евксиноград“ в рамките на неофициалното посещение на арменския държавен глава. Основните акценти в разговорите им са разкриване на пряка самолетна връзка между София и Ереван и необходимостта от откриване на културно-информационни центрове в столиците на двете страни.

Третото посещение на държавен глава на Армения е официалното посещение на президента Серж Саркисян от 10 до 12 декември 2008 г. по покана на президента на България Георги Първанов. 

Посещения на българските президенти в Армения 

Първото официално посещение на български президент в Армения е това на Петър Стоянов на 1 и 2 декември 1999 г. по покана на президента на Армения Роберт Кочарян. Тогава двамата президенти обсъждат състоянието и перспективите на двустранните отношения, както и съвместното сътрудничество на двете страни в международен план. Основавайки се на Договора от 10 април 1995 година за приятелски отношения и сътрудничество между България и Армения и подчертавайки важността на българо-арменското сътрудничество в рамките на универсалните и регионалните организации и програми, двамата държавни ръководители подписват Съвместна декларация, в която се обявяват за по-нататъшно развитие на политическия диалог на различни равнища.

От 5 до 7 октомври 2004 г. в Ереван на официално посещение пристига президентът Георги Първанов. Българският държавен глава има срещи с президента на Армения Роберт Кочарян, с председателя  на Националното събрание Артур Багдасарян и с министър-председателя  Андраник Маргарян. По време на разговорите между двамата държавни ръководители са обсъдени състоянието и перспективите на двустранните отношения, възможностите за активизиране на търговско-икономическите отношения, изграждането на инфраструктурни проекти, регионалното сътрудничество и европейската интеграция.

На 12 и 13 февруари 2018 г. на държавно посещение в Армения пристига президентът Румен Радев по покана на държавния глава на Армения Серж Саркисян.  Двамата имат среща "на четири очи", след което ръководят пленарните разговори между официалните делегации на България и Армения. На срещата са обсъдени перспективите за последващо развитие на двустранните отношения, икономическият и културният обмен, както и въпроси от взаимен интерес.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини