В Перник ще се състои 44-ят концерт от национална кампания „Изпей „Обичам те“ на български“

В Перник тази вечер ще се състои 44-ят концерт от национална кампания „Изпей „Обичам те“ на български“, съобщиха от Общината. Изкуството си пред пернишка публика ще покажат музикантите от група „Хоризонт“ в 19:00ч. пред Двореца на културата.

Концертът е посветен на утрешния празник на Перник и е под патронажа на кмета Станислав Владимиров. Заедно с „Хоризонт“ на сцената ще се изяви и пернишката банда RockOn. Ще прозвучат едни от най-обичаните български рок хитове, както и емблематични песни на група „Хоризонт“.

Формацията е създадена през 1984 г., има вече над 4000 концерта зад гърба си на няколко континента,  пет албума и много богат опит на сцена. Момчетата са участвали много престижни международни фестивали, имат издадена в САЩ собствена, авторска песен („Ще избягам“). Биографичният филм „Рок банда“ е посветен именно на група „Хоризонт“.

Кампанията „Изпей „Обичам те“ на български“ е с идеална цел и концертите са безплатни за публиката. Музикантите споделят, че за тях тя е мисия, кауза, смисъл и цел.  Според изпълнителите от „Хоризонт“ е нужна крещяща подкрепа за българския език и неговата естетика в родната поп и рок музика, както и за излъчване на повече българска музика в ефир. По думите им явлението млади артисти и групи да пеят на различен от родния си език обезличава българската музика и не съществува никъде другаде в света.

„Ако целта на артиста е международната сцена – да, това е начинът, но да се продуцират и записват песни на български артисти само и единствено на английски език (предимно), и така да се излъчват в ефира на България не е логично“, уверяват творците.

Кампанията е подкрепена от множество утвърдени музиканти. Сред тях са Жоро Янакиев („Сигнал“), групите „Фанданго“, „Атлас“, „Спринт“, „Ренегат“, „Иво Русев Бенд 69“ и много други.    

Инициативата се развива и остава само и единствено като постоянен проект с идеална цел, обясняват от „Хоризонт“. Във всяка община, град и локация, в които групата гостува, се стреми да открие млади поп и рок певци и групи, пеещи на български език. След като се запознаем с тяхната музика, ги каним да участват в концерта, споделят момчетата от „Хоризонт“.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини