Неврохирургът д-р Делчо Каравасилев е Лекар на годината за 2022 в Хасково

    Доктор Делчо Каравасилев е Лекар на годината за 2022 в региона на Хасково. Медикът с над 50 години стаж в областта на неврохирургията е номиниран и за годишната награда на Българския Лекарски съюз.

    На церемония днес в зала “Хасково“ бяха връчени наградите „Лекар на годината“ от председателя на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз д-р Георги Христов и д-р Николай Колев, който е заместник- председател на хасковската колегия и член на УС на БЛС.

    Д-р Каравасилев е роден през 1945 година в с. Славяново. Той завършва медицина във ВМИ -Пловдив през 1972 г. Във времето от 1975 до 1976 г. прави специализация по клинична ординатура в Медицинската академия в София, където има и многобройни курсове: по оперативно лечение на тумори на мозъка, оперативно лечение на мозъчно-съдови заболявания, по лечение на черепно-мозъчни травми и гръбначно-мозъчни травми, по диагностика на заболяванията на мозъка. Професионалният му стаж в Хасково започва през 1972 година. Минава през Бърза помощ, ординатор е в хирургично отделение. От 1978 до 2012 г. е завеждащ неврохирургичен кабинет в болницата в Хасково, а от 2012 е ординатор в отделение по неврохирургия.

    В категория за дългогодишна дейност в областта медицината и активен принос в развитието на специалност награда на регионално ниво бе присъдена на педиатъра д-р Антоанета Камберова. От 2019 година д-р Камберова е завеждащ Детско отделение в МБАЛ-Хасково. Номинацията й е излъчена от клиниката.

    Д-р Камберова е родена в Пловдив, където извършва и медицина. Започва професионалната си кариера от звеното на Бърза помощ в Хасково, преди да започне работа в хасковската болница, е била участъков педиатър. Има две специалности-детска кардиология и ревматология и детски болести.

    Трима млади лекари от МБАЛ -Хасково също бяха отличени за работата си. И тримата са възпитаници на Природо-математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин“ в Хасково. Завършили са образованието си в Медицинските университети в Пловдив и София и са се върнали, за да се развиват професионално отново в Хасково. Номинациите им са от РК На БЛС-Хасково и Многопрофилната болница за активно лечение в Хасково.

    В категорията “Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“ наградата беше присъдена на 28-годишният невролог д-р Йордан Кузев. Той е възпитаник на МУ в София. По време на следването си работи като болногледач в интензивния сектор на Неврологичната клиника на Националната кардиологична болница, както и в Клиниката по нервни болести в УМБАЛ „Св. Анна“. От 2020 година е част от екипа на Неврологичното отделение на МБАЛ-Хасково. Активно се занимава и се развива в областта на прилагането на интервенозна тромболиза.

    Двама млади специалисти получиха награди в категорията “Ти си нашето бъдеще“-д-р Денислав Димов, който е невролог и д-р Теодор Филипов, който е част от екипа на АГ отделението в Хасково.

    Д-р Димов е част от Неврологичното отделение на МБАЛ-Хасково от 2018 година, има допълнителна специализация в клиниката в Бърно, Чехия, по проблемите на исхемичния мозъчен инсулт и тромболизата.

    В обръщението си д-р Каравасилев припомни, че от 1978 г. е поел неврохирургичната спешност в региона, като е оперирал във всички градове. Той изрази радостта си, че хасковската болница има неврохирургично отделение.

    „Да имат желание за работа“, завеща той на младите си колеги. „Избрали са си тежка и отговорна професия и трябва много любов, за да работят в бъдеще“, е посланието към младите медици от д-р Камберова. Д-р Георги Христов пък им пожела да бъдат търпеливи, съобразителни и интуитивни. 

    В отговор, отличените млади специалисти казаха, че са благодарни, че имат възможност да черпят от примера и опита на колегите си.

    „Всеки ден се учим от тях и благодарение на тях се развиваме“, посочиха лекарите, които са в началото на професионалния си път с почит към по-опитните специалисти.

    На всички медици в Деня на Св.Иван Рилски, който е и Ден на българските лекари, д-р Николай Колев пожела  здраве, успехи в професията и по-спокойни дни през следващата им професионална година.

    Днес от 19 часа в Националния исторически музей ще се проведе официалната церемония по връчване на наградите на Български лекарски съюз за принос в медицината: „Лекар на годината – 2022 г.“

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      За
      Заслуги
      26 -2
      16:30, 19 окт 2022
      Този доктор наистина заслужава да е лекар на годината! Той все още не се е научил като онези псевдолекари, които са БИЗНЕСМЕНИ! Поздравления ДОКТОРЕ!!!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини