„Не искаме да сме повече работещи бедни!“, казаха синдикалистите на от КНСБ на пл. „Свобода“ в Хасково

    „Инфлацията расте, заплатите-не“, „Не искаме да сме повече работещи бедни!“. Това са само част от протестните плакати, които членовете на КНСБ от региона на Хасково издигнаха днес по обяд на пл. „Свобода“ в областния град.

    Хасково е 20-ото населено място, в което от септември насам минава протестната кампания на КНСБ с надслов „Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата“.

    “Протестната кампания сложи началото на договаряне за увеличение на заплатите за последното тримесечие на 2022 година. Целта на акцията на недоволството е в момента, в който се вижда, че инфлацията гони 20 %, да се намерят резервите в предприятията, в бюджетите на общините и на държавата така, че заплатите през декември тази година да с 20 % по-високи от тези през декември 2021-ва година“, каза на площад „Свобода“ президентът на на КНСБ Пламен Димитров. Той подчерта, че мобилизацията, която върви, дава резултат. Вече има над 150 предприятия и учреждения в страната, в които се водят разговори за увеличение на заплатите, а на места има подписани и допълнителни увеличения към полученото вече.

    Като добър пример в тази посока, той посочи частния сектор. В сектор „Индустрия“, заплатите са увеличени през юни със 17 %. На места има увеличение до 30 и дори до 40 %. Ката цяло обаче картината в страната е шарена, посочи Димитров. Във втория голям икономически сектор „Услугите“, увеличението е с 15 %. Но има още какво да се направи в сектор „Енергетика“ и в този на транспорта. Ние искаме обаче да стигнем до бюджета и Парламента най-накрая, подчерта Пламен Димитров. За създалата се ситуация в момента, той посочи, че е умерен оптимист, че ще има съставен Парламент, макар и за известно време. Крайната цел е в Бюджет 2023 увеличението на заплатите да бъде заложено поне с ръста на инфлацията, категорични са от КНСБ. 850 лева минимална заплата от Нова година, въвеждане на необлагаем минимум, за да се стимулира потреблението, са част от исканията на протеста.

    Измененията в Закона за енергетиката е също сред приоритетните стъпки, които трябва да се направят, за да се гарантират газовите и енергийни компенсации за фирмите, небитовите потребители и бюджетните организации, каза още Пламен Димитров. По думите му определяне на правило за „енергийно беден“ е друга мярка, която трябва да бъде предприета.

    През следващата седмица лидерът на синдикалната организация ще се срещне с президента Румен Радев, пред когато ще бъдат поставени исканията от протеста.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ъб
      Ъбр Ал Лаптан сир Лахмаджун
      56 -2
      13:10, 21 окт 2022
      Точно вие не сте работещи бедни.Работещи бедни са тия които се скапват за 800 лева.Докато шефа им кара последен модел кола и има два три палата по морето.Никога ама абсолютно никога не сте защитавали интересите на трудещите се
      • Ис
        Истина е
        18 0
        18:35, 21 окт 2022
        И сега айде в Мин бани на базата. Едини, пиене,... тия три работи.
    • 2
      Хм
      хм
      5 -9
      19:11, 21 окт 2022
      Срещу кого протестирате че не разбрах, обяснете ми... Виж коментара
    • 3
      Ис
      искам и да допълня
      14 -7
      19:16, 21 окт 2022
      На държавата и е много лесно да увеличава заплатите на държавните служители.Те пари не дават нито за заплатите им, нито за осигуровките им.Това са пари събрани от данъци.Онези данъци които всички ние плащаме.Спрете да увеличавате доходите на държавните служители.Спрете да увеличавате заплатите в народното събрание.Спрете, за да видите всички останали какво патят.
    • 4
      Не
      Непукиста
      10 0
      00:48, 22 окт 2022
      Повечето увеличения са от алчни шефове и политически номерца да има протести да падне едно правителство да дойде един цървул от Банкя.
      Обаче къде са синдикатите когато Лукойл е монопол и диктува цените на горивата!
      Къде са синдикатите когато БЕХ се източва и се крадат пари!
      Къде са синдикатите когато електричеството се изнася и се вдига цената на тока и бизнеса страда.
      Къде са синдикатите когато зърното се изнася и се вдига цената на хляба.
      Къде са синдикатите когато олиото се изнасяи се вдига цената
      НЯМА ГИ СПЯТ ДЪЛБОК СЪН!!!!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини