Гвардейският представителен духов оркестър зарадва с уникалните си изпълнения кърджалийци

    Гвардейският представителен духов оркестър зарадва с уникалните си изпълнения кърджалийци в Деня на Кърджали.В подножието на монумента на Апостола прозвучаха известни маршове и пудпури.Стотици кърджалийци се струпаха за да видят неповторимото шоу.

    Гвардейският представителен духов оркестър към Националната гвардейска част е уникален по своята същност. Неговият професионализъм и високо майсторство съчетават изпълнението на произведения от широк музикален диапазон – от невероятното богатство на ритми и звучене на българската народна музика до военните маршове, класика, естрада и джаз.Първият военен духов оркестър в България е създаден през 1879 г. От 1892 година оркестърът преминава към Лейбгвардейския ескадрон.Това е и първият професионален симфоничен оркестър – нещо съвършено ново за страната.

    С годините от този оркестър израстват и се развиват едни от най-видните наши композитори и диригенти - Филип Кутев, Емануил Манолов, Атанас Иванов, Дико Илиев, Никола Цонев, Жеко Димов,  Никола Казасов, Цветан Цветков, Стоян Стоянов.

    На 1 февруари 1951 г. по решение на правителството на Република България е създаден Представителен духов оркестър на Министерство на народната отбрана. С Постановление на Министерския съвет от 2001 г. той влиза в състава на Националната гвардейска част.

    Гвардейският представителен духов оркестър се изявява като първокласен художествено-изпълнителски колектив. Безспорни са неговите заслуги за естетическото и музикално възпитание на българските воини. Наред с церемониалните функции оркестърът развива активна концертна дейност и има успешни и незабравими участия на международни фестивали на военните духови оркестри в Германия, Франция, Унгария, Израел и Русия.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини