Контактната група на Росен Плевнелиев и Соломон Паси се срещна с представители на ПГ на ДПС

ДПС стоят зад идеята да се търсят възможности за съставяне на идейно хомогенно евроатлантическо мнозинство. Това заяви Йордан Цонев след среща с контактната група за съставяне на правителство, водена от Росен Плевнелиев, президент на България в периода (2012–2017), и д-р Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България.

Според Цонев инструментите, с които България разполага, за да реши проблемите на сигурността и икономическите проблеми, са съюзите, в които ние членуваме. Без военните инструменти на отбранителния съюз НАТО ние не можем да осигурим сигурността на държавата. Без икономическите инструменти на ЕС ние не можем да решим нито един икономически проблем, отбеляза Цонев. Извеждаме пред скоби членството ни в ЕС и НАТО за решаване на проблемите на държавата и хората, каза още той. Разговорът беше много концептуален и ние изразихме своята позиция, посочи Цонев. По думите му е нужен диалог между политическите субекти, за който от ДПС настояват от 2016 г. 

Решаването на всички кризи трябва да тръгне с решаване  на политическата криза. Без решаване на политическата криза не може да се пристъпи към решаване на другите кризи, коментира Йордан Цонев.

В разговорите в зала „Запад“ в Народното събрание от ДПС се включиха Хамид Хамид и Йордан Цонев. 

Росен Плевнелиев заяви преди началото на срещата, че ще проведат един коректен, честен, открит диалог. Той открои като ключова думата "мъдрост" и посочи, че до него е посланик Бисерка Бенишева, която има много силна репутация в областта на интеграцията на България в ЕС и НАТО.  Темата е ясна, търсим пресечни точки, търсим решения в рамките на контактната група, посочи той. 

В събота контактната група проведе срещи с парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и „Български възход“. Официално отказали участие в тези разговори са парламентарните групи на „Продължаваме Промяната“, „Демократична България“ и „БСП за България“.

След разговорите в събота Росен Плевнелиев коментира, че е позитивен реалист. Най-трудното тепърва предстои, но виждаме много пресечни точки, посочи той пред журналисти в парламента. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини