Паменикът на Незнайния войн в Хасково е с обезглавен войник

    Паметникът на Незнайния войн на площад “Свобода” в Хасково е с обезглавен войник. Сигнал за случая е бил подаден в полицията вчера малко преди обяд. 
    По първоначална информация по него са се катерили деца, в резултат на което е паднала главата на войника и хлапетата са се разбягали. Предстои да се изясни как точно се е стигнало до увреждането на скулптурата.

    Тази сутрин на площадката около паметника имаше счупени фрагменти, но главата на войника липсваше. По неофициална информация тя е била прибрана от органите на реда.

    Образувана е полицейска преписка, казаха за Haskovo.net от Областната дирекция на МВР в Хасково.

    Паметникът на незнайния войн на централния градски площад "Свобода" в Хасково е открит през 1927 г. Величественият монумент е изработен от скулптора Делирадев с любов и признателност към всички българи, загинали по време на Освободителната война от 1877-1878 г., Балканската и Първата световна война. Монументът е осветен на 2 юни 1927 г., а епископ Харитон и свещеници от града отслужват панахида и молебен в памет на загиналите бойци. Цар Борис III присъства на тържествената церемония по откриването, което я прави незабравима.

    Паметникът е много оригинален като изработка. Скулптурите на войните в долната му част символизират четирите рода войски – пехота, кавалерия, артилерия и команден кадър. До днес Паметникът на незнайния войн е мястото, където гражданите на Хасково отдават своята почит при всички тържествени поводи, свързани с историята на България, за да помним, че преди всичко сме българи и родолюбци.


     

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Ба
      Бат Танас
      24 -2
      10:32, 31 окт 2022
      Сичката ни работа е такава. И камери и охрана всичко е - мижи да те лажем!
      • ..
        ...
        10 -18
        10:52, 31 окт 2022
        То пак добре, че не е станала беля с някое хлапе..... Виж коментара
      • Ба
        бат Танас
        41 -3
        11:09, 31 окт 2022
        Майка си ли търси това хлапе на паметника и няма ли другаде къде да си играе. Ако ги намерят извършителите и по една глоба на нехайните им родители!
    • 2
      Ха
      Хасковлийка
      37 -3
      11:54, 31 окт 2022
      Паметника не е място за игра, има не малко детски площадки за това. Тук вина имат само родителите- първо за това, че са позволили на децата си да се катерят, второ, че не са ги научили каква е идеята на този паметник и не на последно място- поругават паметта на загиналите, без да си дават сметка, че благодарение на тях, днес децата им могат да играят на воля.
      Гнило общество станахме, забравихме ценностите благодарност, уважение, доброта, честност, смирение, самоконтрол и др.
      За виновните, не само в този случай, а по принцип- глоби, солени глоби, да поемат възстановвнето на повреденото и да да са ангажирани с обществени полезен труд. Само това ще помогне да се осъзнае днешното общество.
      • Ха
        Хах, наистина жалко...
        1 -1
        08:45, 1 ное 2022
        Не твърдя, че паметниците трябва да се поругават! Замислете се обаче, че ако беше станала беля с някое от тези деца, тя нямаше да може да бъде поправена, за разлика от паметника. Дори и на най-закоравелите престъпници се дава шанс да се поправят, не бъдете безсърдечни... Все пак човешкия живот трябва да бъде поставен на преден план пред един паметник... Не е важен "идола", а това което стои зад него, признателността пред саможертвата на тези герои трябва да е по-силна пред почитта на един бездушен предмет, какъвто е паметника. Останалото е идолопоклоничество.
    • 3
      Де
      Дете
      0 -19
      14:16, 31 окт 2022
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Ха
        Хасковлийка
        13 -1
        14:35, 31 окт 2022
        Колко жалко за теб и твоите приятели, дете! Нищо добро не чака България с поколение като вас, което не цени историята. Никой отвън не ни е виновен, ние само сме си.
        Надеждата е в онзи малък процент родители, които възпитавт и учат децата си на ценности и морал.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини