Милионен парад за Деня на мъртвите

Повече от един милион мексиканци и чужденци, много от които маскирани и гримирани като черепи, участваха в традиционния парада преди Деня на мъртвите, предаде АФП.

Танцьорки, облечени в костюми на мариачи или пеперуди монарси – символи на Мексико, се включиха в шествието по главните улици на мексиканската столица.

"Това, което харесвам, е креативността на дизайнерите на костюмите", казва пред АФП Хавиер Алеман, 36-годишен предприемач.
                                  
Зрителите аплодираха скелетите и демоните, но също и облечените в многоцветни рокли "Катрини", наподобяващи известна героиня-скелет, създадена от Хосе Гуадалупе Посада през 1910 г.

Парадът е прелюдия към отбелязването на Деня на мъртвите, най-популярният празник в Мексико. Той е комбинация между предиспански ритуали и християнски фестивали. Провежда се на 1 и 2 ноември по време на католическия празник Ден на Вси светии, последван от отдаване на почит към покойниците. В цялата страна всяко семейство издига олтари със снимки на своите мъртви близки, изнасят се любимите им храни и напитки - подаръци в чест на душите на покойниците, които посещават живите в нощта на 1 срещу 2 ноември според местната традиция. 

Оранжеви листенца от традиционно мексиканско цвете се разпръскват по земята, за да покажат пътя на духовете.

Шествието не е част от тези ритуали. То води началото си от снимките през 2015 г. на филма за Джеймс Бонд "Спектър", когато е организиран подобен парад. Успехът на продукцията накара местните власти да правят всяка година подобно дефиле от 2016 г. насам, припомня АФП.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини