Какво се случи, когато съдебни заседатели помолиха убития да назове името на убиеца си

Това е история за най-отвратителното убийство - преди много години, в село, наречено Уодхърст, в Англия, младоженци били убити хладнокръвно във вилата си. Съпругът е убит пръв, съпругата викала за помощ, но молбите й били неразбираеми поради нараняванията й и никой не се притекъл да ги спаси.

По-късно местните власти установили, че мъж на име Стивън Йънг е извършил зловещото деяние. Той бил изправен на съд, при който съдебните заседатели - дванадесет местни жители, с пълни кореми с бира, извършили окултен ритуал, в който се опитали да се свържат с духовете на убитите.

Убеден, че призраците на жертвите са потвърдили, че Йънг е техен убиец, съдебните заседатели решили да го признаят за виновен. И така справедливостта била въздадена.

Е, за няколко седмици. След като сте прочели всичко дотук, може да сте предположили, че това се е случило през 14-ти век или някъде там, но случаят е почти в наши дни, да кажем по времето на Backstreet Boys.

Годината е 1994, обвиняемият за убийството е Стивън Йънг, а "окултният ритуал", използван от съдебните заседатели, било домашно факсимиле на игра, запазена марка на Hasbro - с други думи, дъска Ouija.

"Стивън Йънг го направи", изписва "дух", за който се предполага, че е жертвата Хари Фулър. И в отговор на въпроса как се е случило: "Застрелян".

"Мисля, че беше... използвам думата "глупак", но е много по-лошо от това", каза Греъм Хил, баща на убитата Никола Фулър, пред ABC News през 2018 г., повече от четвърт век след първоначалното престъпление.

"[Това] е абсолютна подигравка и това е най-сериозният тип съдебен процес, който някога можете да имате […] В него изобщо няма елемент на хумор, в него изобщо няма несериозност и въпреки това тези четирима членове на журито го превърнаха в посмешище.“

Но какво може да е накарало дванадесет очевидно здравомислещи съдебни заседатели да се опитат да се свържат с мъртвите? Те знаели, че е против правилата - някои се разплакали по време на "сеанса", а други по-късно открито съжалили за действията си.

Може би една улика, която да обясни действията им, може да бъде открита в последните моменти на Никола Фулър, смята професорът по наказателно право от университета в Мелбърн Джереми Ганс, автор на книгата The Ouija Board Jurors: Mystery, Mischief and Misery in the Jury Room. Тъй като това се случва през 1990-те години, в последните си отчаяни моменти Фулър викала за помощ – викала полицията, по-конкретно. Това означава, че смъртта й е била записана на аудиозапис. И този запис е бил пуснат на журито. Всъщност пред две журита, обяснява Ганс.

"[Първият състав на съдебните заседатели] продължил цял ден, преди един от съдебните заседатели да напише писмо до съдията, че не може да продължи", казва той пред ABC. "И съдията в този момент казал: "Добре, просто ще започнем отново с ново жури", защото не искал да мисли как да се справи с този един разстроен съдебен заседател."

Трябва да е било много травмиращо преживяване. "Това ме накара да си помисля, че каквото и да се случвало в тази хотелска стая, вероятно не са били добри моменти за журито, а може би нещо друго."

Тук обаче възниква проблем - дъските Ouija всъщност не са легитимен заместител на ДНК доказателства или критично мислене. Те не действат чрез контакт с мъртвите, а чрез идеомоторния ефект - подсъзнателните и неволни движения, които човек прави, когато мисли за реално движение.

"Илюзията, че се движи сама, е невероятно силна“, казва Крис Френч, почетен професор по психология в Университета Голдсмит в Лондон, пред Discover Magazine през 2021 г. Но в действителност това е просто психологическо пристрастие: мислите, че чашата (или показалецът) се движи, така че я движите – съвсем малко и наистина несъзнателно, но достатъчно.

И "щом започне да пише нещо, неизбежно се опитвате да отгатнете, дори и да не го правите съзнателно", допълва Френч. "Ако попитате "Как се казваш?" и отидете на буквата П, след това автоматично си мислите "Питър". Вероятно всички останали около дъската също си мислят "Питър". И вероятно това ще бъде изписано."

Но в крайна сметка, след като истината излезла наяве, било решено, че съдебните заседатели не трябва да включват никакви свръхестествени (или психо-естествени) помощни средства.

Присъдата била отменена и Йънг получил нов процес, който отново го признал за виновен и го осъдил на затвор, разказва IFLscience.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини