Димитровградчани се включват в национален протест с искане за по-високи доходи

Протест с искане за повишаване на доходите ще се проведе на 11 ноември 2022 г. в София, обяви областният координатор на КНСБ в Хасково Веселин Тодоров.

Очаква се в недоволството да се включат около 700 автомобила, които до известна степен ще блокират столицата. Протестът ще бъде подкрепен от хора с 11 коли от Хасковска област – 7 от Хасково, 2 от Димитровград, 1 от Харманли и 1 от Ивайловград. Желаещите да участват в недоволството трябва да се свържат с КНСБ, тъй като то ще бъде контролирано и е необходимо водачът да предостави личните си данни. От 10 до 11 часа в петък е предвиден протестен митинг пред Народното събрание в столицата. Час по-късно пък ще започне автошествие.

Веселин Тодоров припомни, че в края на септември КНСБ стартира една кампания под наименованието „Да запазим работните места в кризата, както и доходите от инфлацията“. Добави, че е започнала с регионални протести.

„Идеята на кампанията беше поне минимално да защитим доходите, като от декември миналата година до декември тази година да имаме поне 20% увеличение на доходите“, каза Веселин Тодоров. Той поясни, че по време на кампанията, съвместно с КТ „Подкрепа“ са оформили една обща декларация с искания.

Тодоров заяви, че едно от основните им искания е минималната работна заплата в страната да бъде увеличена от 710 на 850 лева, тъй като тя дърпа всички доходи нагоре. Подчерта, че близо 500 000 души в страната работят на минимална работна заплата. Не разполагаше обаче с данни за Хасковска област. Посочи, че на минимална работна заплата има наети служители в Общината, в общински болници, във ВиК, където може би всички инкасатори получават брутно 710 лева.

Според заплатата за издръжка за един социално приемлив живот, доходите на един човек трябва да са 1320 лева, а за тричленно семейство - 2376 лева, което е много далече от настоящата ситуация, каза Тодоров. Той вметна, че за първи път от около 10 години и повече, Хасковска област е попаднала в челната тройка отдолу-нагоре по най-ниска средна брутна работна заплата. В края на опашката са областите Благоевград и Кюстендил.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини