Джеф Безос дари 100 милиона долара на Доли Партън - награда за "смелост и цивилизованост"

Основателят на гиганта за електронната търговия "Амазон" (Amazon) Джеф Безос планира до края на живота си да дари по-голямата част от своето богатство, оценено нетно на 124 милиарда долара. В интервю за CNN милиардерът е заявил, че ще насочи по-голямата част от сумата за борба с изменението на климата и подкрепа на хора, които могат да обединят човечеството, изправено пред дълбоки социални и политически разделения.

Въпреки че Безос не е конкретизирал бъдещите инициативи, които ще подкрепи, или какъв дял от състоянието си предвижда да дари, това е първият път, когато той обявява, че ще раздаде по-голямата част от парите си.

В съвместно интервю за телевизията Безос и половинката му, журналистката Лорън Санчес, са засегнали широк спектър от теми - от възгледите на милиардера за политическия диалог и евентуална рецесия в икономиката, до плана на Санчес да посети Космоса с изцяло женски екипаж и нейните размисли за процъфтяващо бизнес партньорство с Безос.

Двамата са се съгласили да дадат първото си интервю заедно, за да популяризират наградата, присъждана  за "смелост и цивилизованост", която тази година бе връчена на певицата и филантроп Доли Партън. Като част от нейната награда Безос и половинката му обявиха, че ще дарят безвъзмездно 100 милиона долара на Партън. Това е третата подобна награда, която Безос присъжда на лидери, допринасящи за световния просперитет.

Лорън Санчес описа Партън като "жена, която влага сърцето си и ръководи с любов и състрадание всеки аспект от работата си".

"Нямаме търпение да видим всичко добро, което ще направите с тази награда от 100 милиона щатски долара", каза още Лорън Санчес.

Във видео от церемонията, качено онлайн, Партън казва: "Уау! 100 милиона щатски долара ли казахте?"

"Мисля, че хората, които са в състояние да помогнат, трябва да вложат парите си там, където е сърцето им. Ще дам всичко от себе си, за да направя добри неща с тези пари", добави кънтри певицата.

Наградата се дава от 2001 г., като с нея са отличавани активистът Ван Джоунс и главният готвач и хуманитарист Хосе Андрес за проекта "Уърлд сентрал кичън", осигуряващ храна в засегнатите от бедствия райони по света.

Доли Партън - изпълнителка, авторка на текстове на песни, бизнесдама и филантроп - беше въведена в Залата на славата на рокендрола по-рано този месец. 

Тя е известен поддръжник на благотворителни организации и основател на фондацията "Долиуд", която раздава книги на деца по целия свят.

Партън също бе известен привърженик на ваксинацията срещу КОВИД-19.

Кънтри звездата подкрепи компанията "Модерна" с дарение от един милион щатски долара, предназначени за изследване на новия коронавирус.

"Не бихме могли да измислим някой по-достоен за тази награда от Доли и знаем, че тя ще направи невероятни неща с нея", каза Санчес.

Лидерите, на които Безос връчва своята награда, имат способността да обединяват много хора за разрешаване на големи предизвикателства. "За мен е чест да мога да бъда част от това, което правят те за този свят", каза американският милиардер.

Според Безос единството е това, което ще бъде необходимо, за да се противопоставим на изменението на климата.

Въпреки че е четвъртият най-богат човек в света, според индекса на милиардерите на Блумбърг, Безос се въздържа от определяне на целева сума, която да раздаде през живота си.

Безос е отделил 10 милиарда долара в рамките на 10 години, или около 8 на сто от текущото си нетно състояние, за Фонда за Земята на Безос (Bezos Earth Fund), на който Санчес е съпредседател. Сред приоритетите на Фонда са намаляването на въглеродния отпечатък от строителния цимент и стоманата; натиск върху финансовите регулатори да вземат под внимание рисковете, свързани с климата; усъвършенстване на технологии за отчитане и картографиране на въглеродните емисии; и изграждане на естествени, растителни поглътители на въглерод.

Въпреки че Безос вече е изпълнителен председател на "Амазон", а не неин главен изпълнителен директор (роля, от която се оттегли миналата година), той все още участва в "позеленяването" на компанията. "Амазон" е една от стотиците компании, които са обещали да намалят своя въглероден отпечатък до 2040 г. в съответствие с принципите на Парижкото споразумение за климата, е казал Безос. Въпреки това през 2021 г.  въглеродният отпечатък на компанията нарасна с 18 на сто, отразявайки засиленото търсене на услугите й от страна на потребителите по време на пандемията.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини