Секретният космически самолет X-37B се завърна след 908 дни в орбита

През юли тази година полусекретният космически самолет X-37B постави рекорд за най-дълго време в орбита за кораб от този вид. Сега той най-накрая се завърна, предизвиквайки гърмовен звук при приземяването си във Флорида.

За X-37B се знае малко - прилича на някогашните космическа совалка, но тежи почти 100 пъти по-малко, няма екипаж и може да остане в космоса много по-дълго. но сега научаваме някои неща за мисията, която е изпълнил.

„От първото изстрелване на X-37B през 2010 г. той разбива рекорди и предостави на нашата нация ненадмината способност за бързо тестване и интегриране на нови космически технологии“, каза в изявление Джим Чилтън от Boeing.

По време на мисията модулът за фотоволтаична радиочестотна антена на Naval Research Laboratory превърна слънчевата светлина в електричество за предаване на микровълни към земята. Тази идея, широко обсъждана през 80-те години на миналия век, преживява ренесанс, тъй като намаляващите цени на слънчевата енергия и космическите изстрелвания я доближават до конкурентоспособните разходи.

За да увеличи своята полезност при тази шеста мисия, X-37B носеше сервизен модул, прикрепен към задната му част за първи път. Модулът трябваше да се отдели, за да позволи безопасно повторно навлизане в атмосферата.

Много от експериментите, извършвани от X-37B, имат военно участие, като например FalconSat-8, построен в сътрудничество с изследователската лаборатория на военновъздушните сили, което води до спекулации, че всъщност е шпионски самолет или оръжие. Ако е така, то е дълбоко под прикритие, като анализаторите твърдят, че е твърде лесен за проследяване.

Публичните части на мисията включваха дългосрочно проучване за това как космическата радиация влияе върху жизнеспособността на семената и тестване на материали за термично покритие за защита от радиация за НАСА.

След тази мисия X-37B вече е прекарал общо 3774 дни в космоса, през което време е прелетял повече от 2,1 милиарда километра.

„X-37B продължава да разширява границите на експериментирането, благодарение на елитен правителствен и индустриален екип зад кулисите“, каза подполковник от ВВС Джоузеф Фричен в изявление. „Способността да провеждаме експерименти в орбита и да ги прибираме безопасно у дома за задълбочен анализ на земята се оказа ценна за Министерството на военновъздушните сили и научната общност. Добавянето на сервизния модул на OTV-6 ни позволи да организираме повече експерименти от всякога.“

Операторите на самолета обаче едва ли ще открият много приятели в централна Флорида. Съседите на космическия център Кенеди вероятно са свикнали със силни шумове, но звуковият бум непосредствено преди кацането в 5:22 сутринта не е начинът, по който повечето хора обичат да се събуждат в събота. Tampa Bay Times съобщава, че жители на около 50 километра) западно от Кенеди казват, че "цялата им къща се е разтърсила" и е имало "мъгла с миризма на сяра" след преминаването на самолета. В съответствие с частичната секретност на проекта, жителите не са били предупредени.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини