Магазинери пред фалит: Скъпият ток ни погълна печалбата

Изображение 1 от 4

    Много от малките магазини за хранителни стоки в Хасково обмислят да прекратят дейност. Причината за това са увеличените разходи и най-вече драстично нарасналите сметки за ток, които от ноември вече трябва да се плащат по нова схема – необходимо е авансово плащане за настоящия месец.

    „Не стига, че сметките са скочили над 100% в сравнение с миналата година, но сега от енергодружествата си искат парите предварително“, заяви собственичка на магазин, пожелала анонимност. Тя разказа, че миналата зима плащала по 350 до 400 лева за електроенергия, а последната й сметка тази година била общо 1400 лева, които платила през ноември, включително и авансово за настоящия месец.

    Неин колега заяви, че миналата зима плащал до 500 лева месечно, а тази година сметката за октомври скочила на 1400 лева. Платил сумата преди 13 ноември плюс 800 лева авансово за този месец. В същото време в края на ноември трябва да плати остатъка за настоящия месец.

    „Това са убийствени сметки, при положение, че съм прибегнала към драстична икономия – работят само три витрини в целия магазин. Пускам един фризер и хладилниците с млечни и месни продукти, които според изискванията трябва да бъдат разделени. Не включвам витрините на безалкохолните и бирата, за да пестим енергия. Стоим на студено, работим с якета, за да не включвам климатика. Със застудяване на времето, отоплението ще е неизбежно и сметката за ток ще нарасне още“, алармира тревожно хасковска търговка. Тя е категорична, че ако трябваше да плаща наем за магазина и заплати на продавачки, отдавна да беше пуснала кепенци.

    Много от наемателите обмислят да се ориентират към други сектори. „Скъпият ток ни погълна печалбата. За нас вече нищо не остава“, казаха дългогодишни търговци.

    Те са категорични, че увеличените сметки за ток не могат да бъдат компенсирани с увеличение цените на продуктите, защото и без това сега повечето клиенти са свили бюджетите си и се съобразяват какво и по какви количества храна купуват. Освен това големите вериги магазини привличат големия поток от клиенти, заради възможността за по-големи промоции. Масово допълнително свиване на бюджета следва в началото на всяка година – януари и февруари, когато обикновено хората стават още по-пестеливи след харчовете за коледните и новогодишните празници.

    Темата със скъпия ток касае не само магазините, но всички всички фирми, които се налага да плащат по-високи сметки в сравнение с миналия сезон. Оказва се, че много от малките фирми са пред фалит. 

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (12)

    • 1
      Ба
      бат Танас
      52 -76
      12:25, 16 ное 2022
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Гл
        глупости
        83 -19
        12:54, 16 ное 2022
        Малките магазинчета едва ли правят такива неща. Не пишете такива неща.Странно е как българина винаги иска някои хора да фалират, да умират .... нали това ще дойде и до теб?Какво е това мислене? Ти ако имаш друг бизнес даваш ли си сметка че като почнат някои да фалират това се отразява на всички по веригата.Защо не мислите бе идиоти! Бй Танас ти сигурно си пенсионер.Като фалират всички откъде ще идва твоята пенсия ще ми кажеш ли? Ама мислете като пишете бе.... не знам какво имате в главите!
      • 44
        4444
        27 -8
        17:26, 16 ное 2022
        В кварталния магазин, в който пазарувах 30 години - вече не влизам. При 25 градуса навън - витрините изключени. Конкуренцията е на 50 м. от тях и витрините работят. Я познайте къде ще си дам парите? На 400 м. отвори и Лидл. Познайте след колко месеца ще затвори първия магазин? Според мен - на 01.01.2023г.
    • 2
      Хи
      Химена
      61 -11
      13:51, 16 ное 2022
      Пенсийте не идват от фирми които НЕ плащат данъци ! Ако се бъркам , моля да ме поправите !
      • Ми
        ми много си умна
        43 -25
        14:37, 16 ное 2022
        Пенсиите идват от осигуровките и данъците.Малките фирми не плащат ли осигуровки според тебе? И ако искаш да знаеш повечето фирми плащат данъци.Само такива като Лукойл горките над 20 години не плащаха данъци! Малки фирми трябва да има.И средни фирми трябва да има.Те са гръбнакът на обществото.Както се вижда големите фирми по политически причини минават метър, а малките и средните нямат гръб и винаги плащат.Така че опичайте си акъла.И недейте да се радвате на чуждото нещастие.Щото ще се завърти колелото и ще дойде и до вас. Да пукнат тия руснаци дано ....
      • Fb
        FB
        6 -1
        14:42, 17 ное 2022
        Нищо не бъркаш, в тия гаражи никога не дават касови бонове, само след скандал .
        Малкия го пращам, викам искам касова бележка , да не те излъжат, а той ми идва празен ...
    • 3
      Сч
      Счетоводител
      33 -3
      16:43, 16 ное 2022
      Нещата стоят така
      1. Ток-1400 лв
      2. Наем - 500 лв
      3. Осигуровки - 300 лв
      4. Личен доход - 1000 лв
      5. Други - 300 лв
      Общо -3500 На 30 дни - 117 печалба на ден
      При 25 % надценка това грубо е по 500 лв на ден оборот
      Ако става - ОК
      Ако не става- затваряш.
      Няма сантименти , няма ама работя за себе си и т.н
    • 4
      Целтае всичко малко мило родна да се фалира.Затова е това окрупняване на бизнеса.Ще ядете и ще ревете на боклуците с Смидъл и Кухланд и подобни еврогейски вериги.Те си изнасят печалбата навън плащат разни мижави заплати за робския труд който полагате,И след окрупняването следва и цифровизацията на портфейла пую пую не слушаш цифровите кинти блокирани не можеш си купи бокук за ядене.ПУю гладен като не можеш и да си произведеш ще слушаш или ще умреш от глад.Наскоро един дерибей управител на Смидъл във Варна каза или влизаш със фередже забулен в магазина или ми ядеш К-Ра
      • Fd
        fd
        3 0
        14:44, 17 ное 2022
        Ако няма производство, а само търговия, да фалират тия пиявици.
    • 5
      И
      И
      23 -5
      18:16, 16 ное 2022
      Така е но на Бойко Борисов не му пука ...
      • Хи
        Химена
        12 -2
        07:27, 17 ное 2022
        На убиеца - крадец Бойко Методиев Борисов изобщо не му пука ! Главата на октопода.
    • 6
      Ба
      бачкатор
      22 -5
      20:53, 16 ное 2022
      А тия къде произвеждат някакъв продукт пак на ток и после го дават на тези магазинери за да ни го продадат на печалба какво да кажем? С търговия най-бързо се забогатява а от производство по-скоро се фалирва!
      Хасково Нет отидете утре и при тия търговци където ни продават скъпите дърва и пилети и ги питайте какво им е отношението към скъпия ток. Отидете в някоя мандра и също ги питайте поради скъпия ток ли са скъпи млечните продукти ?!
      Първият пост е много точен честен и точен магазинер НЯМА !
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини