Русия потвърди удължаването на зърнената сделка без промени

Споразумението за износ на зърно през Черно море ще бъде продължено със 120 дни от утре без промени в досегашния му вид, заяви днес руското министерство на външните работи, цитирано от Ройтерс и ТАСС.

Според руското външно министерство споразумението предвижда автоматично продължаване, ако няма възражения от страните. "Такива възражения не са отправени", се отбелязва в изявлението.

Русия приема, че нейната загриженост във връзка с улесняване на собствения й износ на зърно и изкуствени торове ще бъде взета предвид в предстоящия период, каза министерството.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че не е бил обсъждан въпросът за безсрочно удължаване на зърнената сделка. ООН е дала гаранции на Русия, че предстои да бъде финализирана работата по премахването на преките и непреките пречки пред износа на руски селскостопански продукти и торове, каза още той.

Тази сутрин Украйна и Турция вече обявиха, че действието на сделката се удължава.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че срокът на сключената преди четири месеца в Турция зърнена сделка се удължава, за да се гарантират безопасните доставки на зърно, храни и торове от Украйна през Черно море. Срокът на споразумението щеше да изтече след броени дни.

Гутериш допълни, че ООН е "изцяло ангажирана" с отстраняването и на пречките, които възпрепятстват износа на храни и торове от Русия. Сделката, която Москва и Киев подписаха през юли в Истанбул, има за цел да помогне за намаляването на цените на храните и торовете и да предотврати глобална продоволствена криза.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини