Три атомни електроцентрали в Украйна спряха след руските удари

Реакторите на три украински атомни електроцентрали бяха изключени след руските ракетни удари по територията на страната днес, предаде Ройтерс, позовавайки се на държавния ядрен оператор "Енергоатом".  

"Поради намаляване на (потреблението) в енергийната система на Украйна" е активирана аварийната защита в Ровненската, Южноукраинската и Хмелницката АЕЦ, се казва в изявление на компанията.

"В момента (трите централи) работят в проектен режим, без да произвеждат електроенергия за националната енергийна система", добави "Енергоатом".

Украинското министерство на енергетиката обяви, че повечето потребители в страната нямат ток след руските удари, предаде АП.

Трима души бяха убити, а най-малко 20 - ранени, при атаките по Киев, съобщи Ройтерс. Частични прекъсвания на електрозахранването имаше в някои части от Киевска област, в северния град Харков, в Лвов, на запад, както и в северната Черниговска област и в Одеска област, на юг.

В Киев 80% от домакинствата нямат вода и електричество след руския ракетен обстрел вчера, предаде ДПА, като се позова на властите.

"Всички общински служби работят, за да възстановят електроснабдяването и водоснабдяването в Киев възможно най-скоро", съобщи в изявление кметът на 3-милионния град Виталий Кличко.

Засегнати са ефирната телевизионна мрежа, електропреносната мрежа и водоснабдяването. В момента електрифицираните автобуси не се движат заради недостиг на електроенергия, а влаковете на метрото се движат едва през 10 минути. 

Правителствени представители обещаха електричеството и водоснабдяването да бъдат възстановени до тази сутрин.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини