Скандал в парламента, отстраниха Настимир Ананиев

Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Йордан Цонев (ДПС) отстрани Настимир Ананиев от "Продължаваме Промяната" (ПП) за едно заседание заради нарушаване на реда в залата.

Скандалът започна с преминаването към втората точка в дневния ред на депутатите, когато председателстващият заседанието Йордан Цонев нареди да се започне четене на доклада за промени в Изборния кодекс. Радомир Чолаков, председател на правната комисия, започна да чете доклада, внесен от Корнелия Нинова. Това предизвика протестни действия от страна на депутати от ДБ и ПП.

От ПП обвиниха Йордан Цонев, че не спазва правилника на парламента и блокираха трибуната на НС, докато председателят на правната комисия Радомир Чолаков се опитваше да чете доклада за второ четене на промените в Изборния кодекс. Преди това Мирослав Иванов от ПП направи процедурно предложение за разместване на дневния ред, което обаче Цонев не подложи на гласуване с аргумента, че е започнало разглеждането на точката за Изборния кодекс. От ПП възразиха, а Настимир Ананиев получи забележка и след това наказание - отстраняване от едно заседание. 

Цонев помоли квесторите да отстранят Ананиев от залата, тъй като му е наложено наказание. 

Михал Камбарев (ПП) призова Цонев или да изгони всички, които са били около трибуната, или да преразгледа решението си за налагане на наказание на Ананиев. Цонев първо отказа, а по-късно отмени наказанието в дух на добрия тон.

"Продължаваме Промяната" опитаха да отложат разглеждането на промените в Изборния кодекс (ИК) - с предложения за разместване на дневния ред, за отлагане на дебата и искане за даване на почивка.

Стою Стоев (ПП) поиска отлагане на обсъждането на промените в Изборния кодекс за следващо заседание на Народното събрание другата седмица. Мустафа Карадайъ (ДПС) направи обратно процедурно предложение - да продължат с дебата. Вижда се, че в тази зала от седем парламентарни групи, пет от тях се опитват да работят и да разглеждат Изборния кодекс и всеки да изложи своите аргументи, една от парламентарните групи засега там мълчи, а от друга парламентарна група, които продължават промяната от лошо към по-лошо, се опитват да саботират работата на НС, коментира той.

Асен Василев (ПП) поиска Йордан Цонев да отправи остра забележка и да отстрани от заседание Карадайъ за обида на 500 хиляди български граждани. За разлика от вас, прекарах 18 часа на заседанието на правната комисия да разглеждаме предложенията ви по Изборния кодекс, посочи той.

Предложението за отлагане на обсъждането на Изборния кодекс беше отхвърлено и при прегласуването с 98 гласа "за" и 121 "против". Депутатите продължават с разглеждането на второ четене на промените в ИК. Йордан Цонев обясни, че само по заглавието на законопроекта има много депутати, записали се за изказване.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини