От ЮЦДП обещаха да изпратят комисия, която да опише опасните дървета в Пампорово

"Вследствие на по-мащабното застрояване на курорта Пампорово през последните 15 години много голяма част от горската територия се урбанизира", това коментира директорът на ЮЦДП-Смолян инж. Здравко Бакалов по повод падналите дървета в курорта, които премазаха и три коли. Той допълни, че заради урбанизацията на горските територии хотели и паркинги са в непосредствена близост до горския фонд. "Това е доста опасно явление, тъй като дървесната растителност на Пампорово е с доста висока възраст, доста зряла, над 120 години, което обуславя и протичането на гнилостни процеси вече в самия дървостой и оттам вследствие на силни ветрове и бури или обилен, мокър сняг може да доведе до пречупване на стъблата и нанасянето на въпросните щети", каза инж. Бакалов.
В конкретния случай падналите върху колите дървета са част от държавен горски фонд. "Там на разклона за Студенец и за въпросния хотел преди години междуведомствена комисия описа опасните дървета и бяха премахнати", каза още директорът на ЮЦДП. 
Щетите обаче отново са факт. От държавното горско предприятие обещаха пак да изпратят комисия, която да направи обследване и да набележи потенциално опасните дървета.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини