Хасково и Димитровград с възможности за финансиране по две европрограми в новия период

Изображение 1 от 3

    По две от европрограмите в новия финансиращ период 2021-2027 година ще имат възможност да кандидатстват Хасково и Димитровград.

    Експертите от Областния информационен център Димо Димов и Йоанна Кокотанекова представиха пред медиите новите възможности по програмите, включени в Споразумението за партньорство и които ще се съфинансират от Европейските фондове за споделено управление. Те са 10 на фона на седем, които се изпълняваха в предходния програмен период. Програмата за Развитие на селските райони ,излиза извън Споразумението. Освен това финансовите инструменти в новия период ще са по-сериозно застъпени, бенифициентите няма да получават предимно безвъзмездна финансова помощ. Девет от новите програмите вече са одобрени от Европейската комисия, предстои това да се случи и за Програмата за регионално развитие. По две от Програмите- „Развитие на човешките ресурси“ и за храни и основно материално подпомагане вече бяха публикувани няколко процедури. През 2023 година предстои всички програми да обявят процедурите си и да стартира реално тяхното изпълнение.

    За разлика от предходния Програмен период 2014-2021 г., през настоящия отново се връщат междинните оценки по изпълнение на проектите. Освен това гратисния период е намален от 3 на две години. Това е времето за довършване от бенифициентите на процедурите по проектите, след приключване на Програмния период.

    В Програмата за околната среда директен бенефициент е ВиК –Хасково заедно другите държавни дружества от холдинга. Програмата дава възможност за подмяна остарелите мрежи и съоръжения и се очаква чрез изпълненията на проекти по нея да се сложи край с тежките аварии, които са ежедневие в последните години.

    Ще се дават пари по тази програма и за разделно събиране. По нея няма да се финансира повече изграждането на сметища.

    От Хасковска област Димитровград и Хасково са тези, които могат да кандидатстват за изпълнение на дейности, свързани с подобряване качеството на въздуха чрез подмяна на отоплението на домакинства и фирми на твърдо гориво с алтернативно и екологично.

    Програмата за регионално развитие в областта освен Хасково и Димитровград, могат да кандидатстват и Свиленград и Харманли с проекти за развитие на интегрираните си планове.

    Като цяло най-много питания в Информационния център са имали по повод програмата за саниране. Експертите са консултирали по различни въпроси над 500 души, които са били в офиса на ОИЦ на място, по телефона или са участвали в тематичните срещи, които са организирани по различно време в 11-те общини на областта.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Со
      софиянка от харманли
      5 0
      18:15, 13 дек 2022
      Скоро май двата града ще се слеят!И това не е лошо.Нека има.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини