Малко шоколад оправя настроението

Често, когато не сме в настроение, посягаме към нещо сладичко. Шоколадът отдавна се е доказал като антидепресант и учените нямат две мнения по въпроса. Необходими са само няколко важни уточнения.

Според корейски изследователи от Seoul National University, хората, които консумират по 30 г 85% натурален шоколад на ден, са по-щастливи от тези, които предпочитат с по-малко съдържание на какао или въобще не ядат шоколад.                        

Този положителен ефект върху настроението се дължи на промени в чревната флора, които настъпват вследствие на високото съдържание на какао в черния шоколад, твърдят учените.

И това е още една съществена причина да предпочетем именно него, освен че съдържа по-малко захар, мазнини и добавки като палмово масло например, предава Daily Mail.

Какаото пък е богато на фибри, желязо и фитохимикали - мощни химични съединения, които подсилват имунната система и намаляват риска от заболявания като рак, деменция, артрит, сърдечни заболявания и инсулт. Затова колкото повече е то, толкова по-добре.

Това не е първото изследване, което посочва положителния ефект на натуралния шоколад върху настроението, но за пръв път се акцентира върху ежедневната му консумация и влиянието върху физиологичното и психологическото състояние.

А на нас не ни трябва повече, за да се заредим още днес с няколко натурални шоколада - вече си имаме перфектното оправдание. 

Източник: LifeStyle

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини