"Ин хаус" поръчките - без подизпълнители, прие парламентът

Парламентът прие промени в Закона за обществените поръчки на първо четене със 188 гласа "за".

Петър Петров от "Възраждане" подчерта, че промените трябва да бъдат приети, за да не се позволяват "случаи в бъдеще било то за малка обществена поръчка или за 53 млн. лв.".

Делян Добрев от ГЕРБ наблегна на "голямата кражба от природния газ". "Никое правителство не е нанесло такава щета, като това на "Продължаваме промяната", каза той.

Отвърна му Андрей Цеков с аргументите, с които парламентарната група на ПП ще подкрепи законопроекта, за да "се преодолее дефицитът за работата на възложителя и да има свободна конкуренция при възлагането на обществени поръчки".

За пример депутатът даде изваждането на строежа на погранични огради през 2019 г., което трябва да се върне в закона, както и финансирането със средства на НЗОК, възлагането на инхаус поръчки като магистрала "Тракия" и Варненското пристанище. 36% от обществените поръчки се възлагат по определени условия на една фирма. 59% са възложени на базата на една единствена оферта, като например с проектите за ВиК", мотивират се ПП.

Според промените изпълнителите на "ин хаус" процедурите няма да могат да превъзлагат дейности по договорите и трябва да декларират, че имат капацитет да ги изпълнят сами.

С текстовете се променя и стойността на договора, при който трябва да се обяви обществена поръчка. До момента това беше задължително в случай, че се подписва договор за строителство на стойност минимум 10 млн. лв. с поне 50 на сто държавно финансиране. Ако новият закон бъде приет, минималната стойност, за да се изисква възлагане по ЗОП, става 10,56 млн. лв.

Договори, по които възложителите не са осигурили финансиране, вече автоматично ще бъдат прекратявани 10 месеца след подписване.

Всяка от страните може да прекрати договора без предизвестие 3 месеца от подписването, ако липсва финансиране.

Гаранцията, която може да се изисква от изпълнителите, вече ще може да достига до максимум 10% от стойността на поръчката, докато в досегашната версия на ЗОП лимитът е 5%. При липса на оферти в някоя поръчка или само 1 подадена такава е предвидено минимално удължаване на срока за подаване на документи с 10 дни.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини