Българска компания купи кораба „Вера Су“

Моторният кораб „Вера Су“ е продаден на търг, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията. Това е четвъртата процедура за наддаване, която Изпълнителната агенция „Морска администрация“ организира. 

В търга днес е участвала една компания - „Варса шипинг“ ООД, която е предложила да купи плавателния съд на обявената за начална цена - 276 000 долара без ДДС. 

Българската компания се занимава с ремонти и техническо обслужване на плавателни съдове. Купувачът е превел 10 процента от цената като депозит, подадените документи са проверени и съответстват на изискванията и критериите. По предварителна информация, новият собственик ще възстановява плавателния съд.

Kорабът под панамски флаг, превозващ над 3000 тона азотни торове, заседна край защитената местност Яйлата на 20 септември 2021 година. Той бе изтеглен на 26 октомври. Товарът му бе свален с помощта на баржи, осигурени от Европейската агенция за морска безопасност.

Разследването на инцидента бе поето от Окръжната прокуратура в Добрич. По-късно капитанът и вторият му помощник бяха привлечени към наказателна отговорност. 

За операцията по изтеглянето на „Вера Су“ българската държава плати 2,8 милиона лева. Държавата обяви плавателния съд за продажба, за да покрие разходите за спасяване на екипажа и предотвратяването на екологична катастрофа в Черно море. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    И
    И
    2 0
    09:22, 22 дек 2022
    Почва се прикриване на ...
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини