Започват проверки в родилните отделения след случая с разменените бебета

Ще проверя повечето родилни отделения в страната, със сигурност след проверките ще се вземат много сериозни мерки, заяви служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев пред журналисти в Министерския съвет. Изказването му е във връзка със случая с разменените бебета в АГ болница "Шейново" в столицата.

Министърът каза, че никой от неговия екип като министър на здравеопазването, включително и самият той, не е уведомен за това събитие. Това е забележката ми към директора на АГ болница "Шейново", каза Меджидиев. Той посочи, че е разбрал за случая преди една седмица. "Всеки ще понесе вината си за това какво се случва", заяви служебният министър.

Той обясни, че след като е разбрал от медиите за случая веднага е извикал доктор Велев, директор на болница "Шейново", за да получи пълна информация от него какво се е случило и хронологията на събитията. Веднага е назначил проверка на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ и на Столична регионална здравна инспекция. „Очаквам техните резултати“, каза министърът. По думите му доктор Велев е обяснил, че става въпрос за две жени, родили през септември в един и същи ден, по едно и също време.

Според министъра става въпрос за небрежност на персонала. „Гривната на родилката не е съвпадала с гривната на детето", поясни Меджидиев. Той посочи, че номерата на гривните е трябвало да се проверят и при изписването на родилките. „На няколко етапа от веригата за мен е проявена небрежност“, коментира здравният министър и допълни, че всичко това ще се установи, след като завърши проверката.

Меджидиев изрази надежда след намесата на МВР и прокуратурата, както и след проведените ДНК тестове, този проблем да се реши и всяка родилка да е със собственото си дете. 

"Със сигурност след проверките ще се вземат много сериозни мерки. Ще стартирам проверки и в други АГ болници. Това ми е сигнал, за да видя какъв е редът след раждане и при изписване на децата. Ще проверя повечето родилни отделения в страната", каза министър Меджидиев.

Доц. Момчил Мавров, началник на кабинета на министъра на здравеопазването, каза по-рано днес,че ИАМН ще провери дали в лечебното заведение е била организирана административната и медицинската дейност правилно. По думите му проверките в родилните отделения имат за цел сигурност в процеса по слагане на гривните с номера на бебетата и майките им. Сезирана е и Регионалната здравна инспекция в София, която също трябва да провери организацията на лечебната дейност, допълни доц. Мавров.

В отговор на въпрос дали има други такива случаи, доц. Мавров каза, че доколкото му е известно, няма, това било прецедент, който буди недоумение. Фактът, че се е случило, ни дава основание да се замислим дали контролните процедури и нормативните документи дават достатъчно гаранции за това да не се допускат такива бъдещи инциденти, каза още той.

На този етап няма как да знаем дали става въпрос за пропуск или умисъл, тук е мястото на правоохранителните органи да си свършат работата, заедно с ИАМН, допълни доц. Мавров. Резултатите ще покажат дали става въпрос за умишлено действие, за пропуск или грешка. Известно ни е, че управителят на лечебното заведение също недоумява как се е случило всичко, тъй като, според него, има достатъчно гаранции в административната дейност на управляваната от него болница това да не се допуска, но все пак е факт и ще търсим причината, добави доц. Мавров.

От държавното обвинение съобщиха, че досъдебното производство е започнало преди седмица по сигнал от столичната полиция. Заместник-районният прокурор Иван Стефанов посочи, че по случая са разпитани около 30 души.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини