Виждали ли сте тази банкнота от 20 лева - след месец излиза от обращение

Изображение 1 от 2

    В края на миналата година Управителният съвет на Българската народна банка взе решение да извади от обращение банкнотите с номинална стойност 20 лева, емисия 2005 г., които престават да бъдат законно платежно средство от 1 февруари 2023 г.

    Тази банкнота се води първата българска възпоменателна банкнота, тя е отпечатана в 250 000 броя. Въпреки, че количеството на купюрите не е малко, малцина са тези които са виждали и притежавали тази лилава 20-толевка.    

    На лицевата страна на банкнотата е изобразена символика на БНБ: стилизирани елементи от сградата на БНБ, емблемата на БНБ и други многоцветни фонови мрежи с подходяща структура, винетки, розетки, аналогични на банкнотите от първите емисии на БНБ.

    На обратната страна на банкнотата е поместена реплика на първата българска банкнота с номинална стойност 20 лева, емисия 1885 г., запазената стара сграда на БНБ, скулптурно изображение на седнала женска фигура, използвано при банкнотите от 1 и 2 лева, емисия 1920 г., и държавният герб на Княжество България.

    Рядката банкнота с номинална стойност 20 лева, емисия 2005 г., след 1 февруари т.г. ще се обменя само на касите на Българската народна банка по номинална стойност без ограничение на количеството, без такса и без краен срок.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини