"Нова болест" - за по-малко от месец близо 170 души са вписани в регистър

Хазартната зависимост е болест! За по-малко от 1 месец в регистъра на хазартно уязвимите лица на НАП са записани близо 170 души, които са го направили доброволно. В Хасково до този момент физически в офиса на НАП е подадено едно заявление за вписване в Регистъра на хазартно уязвимите лица.

Психологът Дорота Жултовска-Първулова от Националния център по наркомании в интервю пред zdrave.to еднозначно потвърждава, че хазартната зависимост е болест. "Тя е хронично, рецидивиращо заболяване. Може обаче както при другите хронични заболявания – астма и диабет, пациентите да се научат да живеят пълноценно, стига да съумеят да спрат да играят. Т.е. да са в ремисия. В първоначалния период на осъзнаване на проблема повечето от тях се възприемат като морално слаби и безволеви. Като че ли основният проблем е липсата на силна воля. С помощта на терапия или групи за взаимопомощ АG - анонимни играчи, те достигат до заключението, че са много болни и могат постепенно да се научат как да се справят със заболяването си.

От НАП са отчели ръст на хазартния бизнес в България, което предполага, че повече хора са привлечени към него. Не всички залагащи са зависими, но е много важно хората да успеят да се самоопределят преди да са попаднали в зависимост, типовите играещи хазарт по различен начин се ангажират с тази дейност. Едните играят рядко и само за развлечение. Други регулярно и системно изпробват знания, умения и комбинации, но могат да контролират количеството на времето, прекарано в игра, и харченето на парите. Накрая има патологични играчи, на които целият им живот е подчинен на хазарта. Характерни за тях са често повтарящи се неконтролируеми импулси за игра. Мислите са завладени основно от анализиране и преживяване на предишните и планиране на предстоящи игри. Постепенно се увеличава времето, прекарано в играта, и парите. Опитите да се ограничи, да се контролира или да се спре играта не носят никакъв успех. Силната вяра, че голямата печалба или възстановяване на загубите е само въпрос на време, завладява мислите. Постепенно нараства раздразнителността и тревожността им, а заедно с това и лъжите. Загубата на контрол и началото на зависимост могат да настъпят години след така наречената „нормална” игра.

Една от стъпките за справяне с проблема е регистърът на хазартно уязвимите лица на НАП, там може всеки доброволно да се регистрира, което би трябвало да ограничи достъпа му до хазартните игри. Документът може да се внесе на място в офис на НАП или да се изпрати по имейл: nap@nra.bg, като в този случай трябва да е подписан с КЕП. Регистърът не е публичен - до него имат достъп само оторизирани служители и организации. С регистрацията на лицето се определя срок (най-малко 2 години), в който букмейкърите не би трябвало да дават възможност на регистрирания достъп до хазартни игри.

В последните години, хазартът стана лесно достъпен, регистрираните организатори на хазартни игри в България са близо 1 100, като около 20 са регистрираните онлайн платформи за хазартни залагания. Обещанията за бързи печалби, награди и коренно подобряване на начина на живот ни дебнат от всякъде. Хазартът е по телевизията, в интернет, на знамена, опасващи градовете, по витрини и билборди, по фланелките на спортуващите деца и на други всевъзможно места, достъпът е бърз и лесен, а обещанията са големи.

Пазете себе си, близките си и най-вече децата от пристрастяване, хазартът може да е забавен, да вдига адреналина, но ако се употребява в разумни граници.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Le
    Lea
    0 0
    07:52, 18 яну 2023
    Достоевски цял живот се бори с това! а нашите ПРОДАЖНИ медии го рекламират.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини