Швеция дава на Украйна бронирани бойни машини за пехотата и система "Арчър"

Швеция обяви нов пакет от военна помощ за Украйна, който ще включва бронирани бойни машини за нуждите на пехотата, съобщава "Ройтерс".

Правителството е разпоредило на своите отбранителни сили да подготвят доставката и на артилерийската система "Арчър".

Военната помощ е на стойност 4,3 милиарда шведски крони (419 милиона долара) и ще включва също противотанкови оръжия NLAW.

Военната подкрепа за Украйна е абсолютно наложителна, подчерта на пресконференция премиерът Улф Кристершон. "Желанията на Украйна имат голяма тежест за нашето решение", допълни той.

Швеция ще изпрати около 50 от своите верижни и бронирани бойни машини за пехотата Тип 90. Правителството не уточни колко системи "Арчър" ще достави.

Преди обявения днес помощен пакет Швеция обяви военна помощ в размер на около 5 милиарда шведски крони за Украйна, както и няколко транша хуманитарни доставки.

В момента страната е ротационен председател на ЕС и е подала молба за присъединяване към НАТО заедно с Финландия - ход, който Стокхолм и Хелзинки предприеха след нахлуването на руските сили в Украйна.

Швеция разполага с 48 системи "Арчър", които представляват монтирана на превозно средство самоходна гаубица, произведена от Bofors BAE. Украйна отдавна проявява интерес към този тип оръжие и е изразявала желание да го добави към своя боен арсенал.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини