Феноменът двойна дъга грейна над Димитровград, носи късмет и трансформация

Изображение 1 от 5

    Днес към 16:30ч. от Димитровград се наблюдаваше природния феномен “двойна дъга”.
    Двойната дъга се счита за символ на трансформация и е знак за късмет в източните култури. Първата дъга представлява материалния свят, а втората - духовната сфера… Но в двойна дъга цветовете са обърнати, като червено се появява отвътре и виолетово отвън.

    В християнското вярване дъгата е Божието обещание никога повече да не унищожава земята и нейните хора с наводнение, след случилото се в историята за Ноевия ковчег. Дъгите също представляват желанието на Бог да даде на човечеството още един шанс за изкупление в светлината на неговата справедливост.

    Учените обаче имат своето обяснение и то е, че по-ярко винаги се забелязва първичната дъга, при която светлината преминава през едно вътрешно отражение. При нея червеният цвят се намира най-отвън. Вторичната дъга е по-бледа и се появява, когато дъгата се отрази втори път в дъждовните капки. При нея редът на цветовете е обратен – най-отвън е виолетовият, а най-отвътре – червеният. Между двете дъги небето обикновено е много тъмно. Тази област се нарича „Полоса на Александър“ – в чест на философа Александър Афродизийски, който nръв път описва явлението.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини