Парламентът одобри безплатни учебници за всички ученици

Единодушно и без дебат парламентът окончателно прие предложението на БСП за предоставяне на безплатни учебници за учениците от 1-ви до 12-ти клас. Законопроектът беше одобрен с 190 гласа "за" като депутатите се съгласиха нововъведението да важи и за електронните учебници. Промените обаче ще влязат в сила не от тази, а едва от учебната 2024 -2025 г.

Досега безплатни учебници имаше само за учениците до 7 клас. Разходите за учебниците за класовете от 8-ми до 12-ти ще възлизат на 80 млн.лв. за първата учебна година от прилагане на законопроекта и съответно по 8 млн. лв за втората и третата година от ползването на учебниците.

Депутатите решиха и да увеличат периода за изготвяне на стратегия за развитие на учебната институция. Досега тя беше за 4 години, но вече ще се изготвя за 5 от педагогическия съвет. Парламентът записа стратегията за развитие на детската градина или училището да съдържа насоки по следните въпроси: качество на образованието и мерки за неговото повишаване; патриотично възпитание; формиране на национално самосъзнание и общочовешки ценности на децата и учениците. Сред целите на документа са и осигуряване на условия за физическа активност и участие в спортни дейности; предоставяне на равни възможности за обучение и/или възпитание; приобщаване на деца и ученици; противодействие на тормоза и насилието; превенция на риск от ранно отпадане от системата на предучилищното и училищното образование.

След приемането на законопроекта лидерът на БСП Корнелия Нинова благодари на депутатите за единодушието, особено "след острите реплики и обиди от сутринта". Показахте, че можем да направим нещо добро заедно за децата, каза тя.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини