Turkish Airlines е транспортирала над 11 000 доброволци до Южна Турция

Авиокомпанията Търкиш еърлайнс (Turkish Airlines) е транспортирала над 11 000 доброволци до Южна Турция, след като районът беше засегнат от силни земетресения вчера, съобщи днес националният авиопревозвач, цитиран от Анадолската агенция.

Кадри, публикувани във вторник, показват хиляди доброволци, стичащи се към летището в Истанбул, за да се включат в усилията за помощ и спасяване, след като земетресенията с център Кахраманмараш засегнаха 10 провинции и съседна Сирия.

Главният изпълнителен директор на Търкиш еърлайнс Билял Екши заяви, че "11 780 наши граждани доброволци, които дойдоха на нашите летища, за да отидат в зоната на земетресението след поканата на АФАД (Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации), бяха транспортирани до Адана, Газиантеп, Адъяман и Урфа с общо 70 полета тази сутрин до 7.00 часа".

Тежките метеорологични условия затрудниха доставянето на помощ в засегнатите региони и провеждането на спасителни операции.

Възможно е да има прекъсвания в трансферите до региона поради гъстотата на полетите, но полетите до зоната на земетресението ще продължат без прекъсване.

Превозвачът е участвал и в транспортирането на хуманитарна помощ, в допълнение към екипите за търсене и спасяване. В обратна посока самолетите помагат да бъдат евакуирани хора от района на бедствието.

Междувременно компанията обяви, че фиксира цените на билетите на 100 TL ($5,3) за места за полети, които се връщат в Истанбул от Адана, Диарбекир, Шанлиурфа, Елазъг, Газиантеп, Кахраманмараш, Адияман и Малатия. Практиката ще продължи до 13 февруари, се казва в съобщението.

Около 80 самолета, превозващи помощ до градовете, бяха отворени за гражданите във вторник сутринта, каза компанията, като призовава пътниците да резервират своите полети през мобилно приложение или уебсайт за по-лесна координация.

Броят на загиналите в разрушителните земетресения в Южна Турция достигна 3432 души, съобщи АФАД (турският Орган за управление при бедствия и извънредни ситуации). Ранени са над 20 000 души в 10 окръга на страната след двете силни земетресения вчера.  

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини