Румъния прие първите си противовъздушни системи "Пейтриът"

Румъния прие първите си противовъздушни системи „Пейтриът“ в присъствието на министъра на националната отбрана Анджел Тълвар, съобщават румънските медии.

Оборудването на военновъздушните сили със системите „Пейтриът“ (PATRIOT) добавя "стабилен, надежден, оперативно съвместим и гъвкав капацитет за противовъздушна отбрана, предназначен да изпълнява мисиите на румънската армия", заяви вчера министърът на националната отбрана Анджел Тълвар. Той посети 74-и полк „Михай Браву“ заедно с началника на Генералния щаб Даниел Петреску, предаде агенция Аджерпрес, като се позова на министерството на отбраната.

Втората система от общо четири, договорени за първия етап на програмата за въоръжаване, беше доставена по график през 2022 г., а през декември приключиха тестовете за приемане.

Доставката на третата и четвъртата система „Пейтриът“ започна през миналата година, като се очаква тестовете и приемането да приключат в края на април тази година, уточнява Аджерпрес.

"Четирите системи представляват първият етап от изграждането на съвременен капацитет за наземна противовъздушна отбрана, с изпитани в битка способности за тактическа защита от балистични и крилати ракети, напълно интегриран в системата на НАТО", заяви министърът на отбраната.

Командването на 74-и полк представи нивото на подготовка на оперативния и ремонтния персонал на подразделението. Обучението на персонала по специфичната конфигурация на доставеното в Румъния оборудване ще продължи през тази година в САЩ и в страната, едновременно с етапите на тестване и приемане на системите.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини