След новите санкции на САЩ: "Прокуратурата се държи като нечула, невидяла и неразбрала"

Службата за контрол на чуждестранните активи (Office of Foreign Assets Control, OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на пет настоящи или бивши длъжностни лица от България – Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов – за тяхното широко участие в корупционна дейност в България. Това се казва в прессъобщение на финансовото ведомство, разпространено от посолството на САЩ в София. А външният министър на Великобритания Джеймс Клевърли обяви налагането на санкции срещу трима българи – Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков.

След обявените в петък (10 февруари) от САЩ нови санкции срещу български граждани по глобалния закон "Магнитски", в неделя (12 февруари) от БСП лансираха тезата, че чрез санкциите Вашингтон преследвал свои интереси и атакувал руското присъствие в българската енергетика, включително чрез стремеж АЕЦ "Козлодуй" да бъде затворена скоропостижно.

От "Демократична България" бяха отправени остри критики към главния прокурор Иван Гешев и шефа на следствието Борислав Сарафов, като съпредседателят на обединението Христо Иванов настоя за оставките им. Лидерът на "Български възход" Стефан Янев коментира, че е благодарен на САЩ, че посочват проблемите с корупцията в България, но по думите законът "Магнитски" бил неприложим в България, теза, която застъпва и прокуратурата.

В ГЕРБ не възприемат санкционирането на Владислав Горанов като "имиджова щета", каза Росен Желязков от ГЕРБ пред NOVA.

Похвали Горанов, че би човекът, осигурил финансовата дисциплина и финансирането на първите 8 изтребителя F-16 и настоя, че Горанов не трябва да бъде изключен от ГЕРБ. "Неговият експертен потенциал е важен за партията. Той е брилянтен финансист с признати действия в рамките на ЕС", допълни бившият заместник-председател на парламента.

Отбеляза, че Горанов няма да е част от предизборните листи на ГЕРБ. За отстраняването му като финансов министър през 2020 г. посочи, че това е било предложение на тогавашния премиер Бойко Борисов, а причината - ширещите се опасения, че Горанов има връзки с ДПС.

Според Желязков Горанов бил ценен като редови член на партията.

Санкционираният Иван Генов отрече твърденията на САЩ, че е взимал подкупи

Бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов, един от петимата новосанкционирани от САЩ по закона "Магнитски", увери пред bTV, че твърдяното от САЩ, че е искал подкуп от бизнесмен в размер на 3 млн. лв., за да спечели търг, не било вярно.

Уточни, че през 2016 г. му се обадил следовател, за да обсъдят сигнал срещу него. Той му показал анонимен печатен лист. В него се казвало как Генов и въпросният бизнесмен, когато са били в сауната, той му казал, че може да спечели търга, в който участва, но това ще му струва 3 млн. лв. "Казах му (на следователя - бел. ред.), че познавам този господин, често ходим на сауна, но такъв разговор не съм водил", твърди Генов и уточни, че бизнесменът е участвал в търгове, обявени от АЕЦ "Козлодуй".

По думите на бившия депутат от БСП историята е приключила, защото е нямало за какво друго да се разследва и 7 години никой не го е потърсил повече. Според него този "анонимен донос" е единственото нещо, с което американците разполагат. Не знаел каква заплаха е за държавата.

"Нямам офшорни сметки, нямам пет милиона, нямам фирми, които да правят бизнес с "Козлодуй". Всичко това са лъжи."

Това заяви Румен Овчаров по време на заседанието на 50-ия юбилеен конгрес на БСП по повод обвиненията на САЩ и включването му в новия списък "Магнитски".

Румен Овчаров коментира, че е цинично заедно с него да обвиняват Иван Генов и Александър Николов. Цинично е, защото двамата са били първите, които през 2009 г. са подписали споразумение за изследване на възможностите за строеж на точно тези ядрени реактори - американците издъниха и хората, които искаха да ги прокарат, заяви той, цитиран от БТА.

Тази битка срещу мен не е битка за миналото – битката е за бъдещето на България и на българската енергетика и за изтикването на Русия от България, каза Овчаров. Нито един от нас не е защитавал руски интереси, ние сме защитавали българските интереси, защото България е заинтересована от това да доставя евтино ядрено гориво, каза Овчаров днес.

Не се притеснявайте за мен - това са лъжи, които нямат никакво практическо значение. Това са лъжи, които показват начина, по който ще бъде манипулирана и движена България оттук нататък, добави той.

След изказването на Румен Овчаров социалисти поискаха Конгресът на БСП да декларира, че застава твърдо зад него. В отговор Овчаров благодари за подкрепата и отбеляза, че не бива да се забравят и останалите двама, добавени в списъка - Александър Николов и Иван Генов.

"Не знам дали ме разбрахте правилно - не искам да защитаваме Влади Горанов", каза той. Владислав Горанов е "друга бира" във всичкото това, той е по друга схема там, той е по схемата на Васил Божков и по онези всичките милиони, спестени от плащания на държавата, добави Овчаров. Докато останалите, тримата, включително и Николай Малинов донякъде сме точно по тази линия - да не би някой да си помисли от експертите от нивото на Румен Овчаров, че може оттук нататък да се изказва срещу американските интереси и американските проекти в България, коментира той. Да не би някой да си помисли от нивото на експертите на Александър Николов и Иван Генов, че може да противостои на американските интереси, да не би някой да си помисли като Николай Малинов, че може да прави нещо заедно с Русия, заяви още Овчаров. Затова си мисля, че е важно БСП и Конгресът да кажат - ние стоим зад националните интереси на България и подкрепяме хората, които са защитавали тези интереси, заяви той.

Христо Иванов: Иван Гешев трябва да подаде оставка

Новият списък със санкционирани по закона „Магнитски“ е вот на недоверие към българските правоохранителни институции. Това заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов по БНР. 

„Това е огромен шамар за България. Трябва да се захванем да си оздравим държавата и институциите. От години не правим необходимите реформи. Този тип интервенции са крайни мерки. Докарваме се до състояние на полувменяемост на държавата и на нейните институции. Гешев трябва да си подаде оставката“.

Според Христо Иванов и Борислав Сарафов трябва да си подаде оставката.

„След този акт какъв Шенген ще търсим? Как ще искаме споделяне на информация? Да се махат тези хора, за да могат да се отпушат реформите. Гешев и Сарафов не намериха начин да разпитат Божков. Това се връща към нас като бумеранг“.

Трябва да се направи дълбока конституционна реформа на прокуратурата, посочи още той.

„Прокуратурата пази Борисов от отговорност, а той пази Прокуратурата от отчетност. Превръщаме се в болния човек на Европа“

"Ако българската прокуратура и американските служби имаха нормални взаимоотношения, въобще нямаше да се стигне до подобни санкции. Това е извънредна мярка, която показва тежко недоверие", смята Иванов. 

В България темата за системната корупция и системното руско влияние тежи от много години, посочи той.

„Двете неща - корупцията и руското влияние, са свързани изключително тясно. България с години е затъвала в корупция и руско влияние-това не е новина. Трябва да сме активна страна, която казва, че иска да се освободи от това влияние, но нашият президент го брани. Радев все повече влиза в ролята на главен руски лобист в ЕС“.

България е блокирана от ГЕРБ и ДПС да прави реформи, смята Иванов. Той посочи, че обединението на партията му с ПП е „възможност българските граждани да инвестират своето желание за промяна на едно място“

„Ние казваме, че има възможност да се направи правителство, което може да прави реформи. На този етап нашето партньорство е с българските граждани. Искаме от тях мандат“, обясни Христо Иванов. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ге
    Георги
    9 0
    08:51, 13 фев 2023
    САЩ не съдят Владислав Горанов.
    Няма как. Той не е извършил престъпления на тяхна територия и не е нарушавал техни закони.
    САЩ просто заявява на целия свят, че има достатъчно данни за корупционни практики и тази персона и свързаните с него лица са опасни за тяхната финансова система.
    Преведено от дипломатичен език това е звучен и здрав шамар за Борисов и ГЕРБ и направо шут в г..а на главния прокурор Гешев и ръководената от него прокуратура.
    Това означава, че прокуратурата прикрива корупционните схеми и не си е свършила работата умишлено. а лицата в списъка са се радвали на протекция от изпълнителната и съдебната власт.
    Не бих се учудил, ако следващия в списъка е самия Гешев, имайки предвид прикритото разграбване на КТБ.
  • 2
    Fv
    FV
    9 0
    09:48, 13 фев 2023
    Интересното в случая е, че нашата прокуратура мълчи, но виновните вдигат врява до бога ...
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини