Финансовата автономност на общините ще обсъжда Иво Димов с кметове и министри в София

Кметът на община Димитровград и заместник-председател на Националното сдружение на общините в Република България Иво Димов бе на работно заседание днес на УС на Сдружението, информират от местната администрация.

Утре в София кметът на Димитровград ще участва в Общото събрание на НСОРБ. Дневния ред на върховния орган на Сдружението предвижда отчет за дейността на УС и КС на НСОРБ през 2022 г., планиране на програма за дейността на Сдружението за 2023 г., отчет за изпълнението на бюджета на НСОРБ за 2022г. и обсъждане на проектобюджет за 2023 г. 

След приключване на дебатите по дневния ред на заседанието е предвидено провеждането на съпътстващ форум, посветен на финансовата самостоятелност на общините. Форумът е на тема „Финансова автономност на  българските общини в съответствие с европейските практики и стандарти“. В първия панел от него дискусията ще обсъжда "Местното самоуправление в условията на кризи и бъдещи реформи". За участие са поканени: Росица Велкова – министър на финансите, Иван Шишков – министър на регионалното развитие и благоустройството, проф. д-р Емилия Друмева - юридически секретар и Председател на Правния съвет към Президента на Република България. В другия модул "Финансиране на местните власти. Добри европейски практики и модели  участие в процеса на вземане на решения – доверие в общините" ще участват експерти на Съвета на Европа, председатели на ръководствата на ресорни парламентарни комисии, представители на Фискалния съвет и партньорски организации и представители на граждански сдружения.

Форумът е част от проект, финансиран от Европейския съюз чрез инструмента за Техническа помощ (TSI) и се изпълнява от Съвета на Европа в сътрудничество с Европейската комисия. Той се координира от Министерство на регионалното развитие и благоустройството в тясно сътрудничество с НСОРБ, Министерство на финансите и заинтересовани граждански организации. В резултат от изпълнението на проекта се очаква подобряването на правната, финансовата и стратегическата рамка за фискална децентрализация на българските общини. В рамките на форума ще бъде представен модела на НСОРБ за финансова децентрализация през 2022 г. по райони за планиране.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини