Русия излиза от договора за ядрените оръжия, Путин иска нови

Русия преустановява участието си в Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ).

Новината дойде в края на близо двучасовата годишна реч на руския президент Владимир Путин пред Федералното събрание.

Той отбеляза, че Русия не се оттегля, но спира действието на споразуменията.

В същото време НАТО настоява Русия да се върне към договора СТАРТ и да допусне западни експерти в руските ядрени съоръжения, напомни Путин, но: "Ние да не сме идиоти и глупаци", попита реторично Путин и заяви, че Русия няма игнорира ултиматумите от страна на западните сили.

"НАТО има повече от една ядрена сила и техните ядрени сили също са насочени срещу нас. Ние не можем да игнорираме това, така и затова според аргументацията на Путин в един нов СТАРТ трябва да са включени и ядрени сили като Великобритания и Франция, които също развиват ядрените си възможности и то насочени към Русия.

"Нужно е да се определи комбинираният ударен потенциал на алианса", подчерта Путин и заръча на МО и Росатом да осигурят готовност за изпитания на ядрени оръжия.

Затова и страните от НАТО поставят ултиматуми на Русия на следва ограниченията, но реално смятат "да се държат както си искат".

"Ако САЩ провеждат изпитания, ще го направим и ние", каза още Путин. Освен това в Русия имат информация, че САЩ разработват нов вид ядрено оръжие.

Според руския президент САЩ и НАТО изрично заявяват, че целта им е да нанесат стратегическо поражение на Русия, а Западът е "пряко замесен" в ударите по руски самолети.

"Русия ще отговори на всяко предизвикателство, защото всички ние сме една държава, един голям и обединен народ. Ние сме сигурни в себе си, сигурни сме в силите си. Истината е на наша страна!", бяха последните думи на Владимир Путин, след което прозвуча руският химн. Направи впечателние, че около 5 минути преди края залата помисли едно изречение за финал на словото и стана на крака (за четвърти път) да аплодира лидера си. Путин обаче продължи и до края залата остана права.

И през февруари 2019 г. Путин обяви, че Руската федерация преустановява участието си в Договора на фона на обвиненията на САЩ и НАТО, че Москва нарушава споразумението с крилатата ракета 9М729.

Новият договор СТАРТ влезе в сила през 2011 г., а през 2021 г. беше удължен с още пет години. Той ограничава броя на стратегическите ядрени бойни глави, които САЩ и Русия имат право да разполагат, както и разполагането на наземни и подводни ракети и бомбардировачи за тяхната доставка.

Заедно, Русия и САЩ притежават около 90% от всички ядрени бойни глави в света. Бъдещето на Нов СТАРТ придоби допълнително значение в момент, когато руската инвазия в Украйна тласна двете страни по-близо до пряка конфронтация, отколкото когато и да било през последните 60 години.

През август Москва прекрати инспекциите по договора, като мотивира решението си с ограниченията за пътуване, наложени от Вашингтон и неговите съюзници след инвазията. Тя обаче увери, че остава ангажирана със спазването на разпоредбите на договора.

Преговорите за подновяване на инспекциите трябваше да се проведат през ноември в Египет, но Русия ги отложи и никоя от страните не е определила нова дата. Москва обвини Вашингтон, че отказва да обсъди по-широка програма за "стратегическа стабилност".

В края на януари Русия предупреди САЩ, че след изтичането на договора през 2026 г. той може и да не бъде подновен, защото според Москва Вашингтон се опитва да ѝ нанесе "стратегическо поражение" в Украйна.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини