Гробищните паркове в Смолян са изчерпани, Общината купува пет декара след бурен дебат

 

Общинският съвет в Смолян, след дълги разисквания, реши да купи имота на Илиян Николов до гробищния парк, който беше предлаган през 2021 г. Тогава обаче заради високата цена се заведе дело в съда и сделката пропадна. 

„Гробищният парк в „Беклийца“ е със запълнен капацитет, подобно е състоянието и на гробищните паркове в кв. Райково и кв. Устово и проблема се нуждае от незабавно намиране на решение. С темата за гробищните паркове не може да се прави политика, няма как и да чакаме, предвид крайната необходимост от разширяване на всички гробищни паркове“, коментира на заседанието кметът Николай Мелемов.

За изчакване на решение на съда на първа инстанция по казуса с цената на имота настоя общинският съветник Филип Топов, но местния парламент не прие доводите му. Общинският съветник Екатерина Гаджева заяви, че всички, на които им се е налагало наскоро да погребват свои близки, в гробищния парк на „Беклийца“ виждат как гробищните места са изчерпани и се налага хората да бъдат погребвани много на гъсто и на пътеки, така че спешната нужда от разширяване на парка не подлежи на обсъждане. Общинският съветник Салих Аршински също подкрепи с изказването си купуването веднага на имота, като сред доводите му са скочилите за две години цени на имотите, както и необходимостта от гробищни места. С подобни доводи се изказа и общинският съветник Димитър Кръстанов.

Собственик на имота е Илиян Николов. Той го купил от голям род в Смолян преди да го предложи на общината през 2021 г. на по-висока цена от тази, на която го е купил. „Преди повече от една година община Смолян, с цел защита обществения интерес, предприе действия и заведе иск да и бъде признато правото й да изкупи този имот на цената, на която Илиян Николов го е придобил, съгласно нотариалния акт. С оглед трудната размяна на книжа по делото и невъзможността да бъде призован единия ответник, все още не е проведено заседание по делото пред първата съдебна инстанция. В предвид настоящето развитие на спора не е ясно колко още време ще мине до окончателното решаване на делото, с влязъл в сила съдебен акт“, посочва в докладната си кметът Мелемов.

Имотът е с площ 5067 кв.м., като трайното му предназначение е за гробищен парк по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. Смолян. Парцелът  разполага с необходимата инфраструктура и при придобиване от община Смолян може незабавно да започне да функционира по предназначение. 

С предходно заявление от № ОС001297/12.11.2021 г. Илиян Николов е предложил на община Смолян да изкупи имота на цена от 30.00 лв. на кв. м. С новото искане цената е занижена като е предложена цена от 28.00 лв. на кв.м. или 141876 лева за целия имот. В предложението се излагат съображение, че към настоящият момент пазарните условия са значително променени, инфлацията расте и цените на недвижимите имоти са се вдигнали сериозно, но независимо от това, като израз на уважение към жителите на гр. Смолян и с цел намиране на компромис в създалата се ситуация, предложената изкупна цена е занижена.

Предложената цена от 28.00 лева за кв. м е под пазарните стойности, които лицензираните оценители посочват при продажба на имоти общинска собственост, посочи Мелемов.

  

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини