Г-7 увеличава помощта за Украйна до 39 млрд. долара

Държавите от Г-7 увеличиха икономическата подкрепа за Украйна до 39 милиарда долара за тази година и настояха за програма на Международния валутен фонд за страната до края на март. Това се посочва в изявление, публикувано от настоящия председател на Г-7 в лицето на Япония, съобщава "Ройтерс".

Решението дойде след среща на финансовите министри и управителите на централните банки на седемте най-развити икономики в навечерието на първата годишнина от войната. 

Украйна се надява да сключи програма от 15 милиарда долара с Международния валутен фонд, която ще покрие незабавна финансова помощ и подкрепа за структурни реформи в подкрепа на усилията за възстановяване след войната.

"За 2023 г., въз основа на нуждите на правителството на Украйна, увеличихме своя ангажимент за бюджетна и икономическа подкрепа до 39 милиарда долара", се отбелязва в изявлението.

Г-7 включва Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Съединените щати. Финансовите министри на Групата се събраха в индийския град Бенгалуру преди срещата на финансовите ръководители на страните от Г-20.

Министърът на финансите на Япония Шуничи Сузуки заяви, че Г-7 трябва да оцени ефективността на настоящите санкции срещу Русия, преди да вземе решение за по-нататъшни действия.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини