Честит празник! България празнува освобождението си

Днес Бълария отбелязва 145 години от освобождението от османска власт. По този повод в цялата Смолянска област се провеждат малки и огромни мероприятия свързани с празника. Най-голямато по традиция се състои под вр. Снежанка в курорта Пампорово. Там   стотици се спускат по пистата облечени в народни носии, с национални флагове под звука на каба гайди.
Денят на Освобождението на България от османско иго 3 март е националният празник на България от  1991 г. На този ден е подписан Санстефанският предварителен мирен договор за прекратяването на Руско-турската война от 1877 – 1878 г., който ознаменува Освобождението на България. Договорът е подписан на 3 март (19 февруари по стар стил) през 1878 г.
 
Кметът Николай Мелемов и Областният управител Стефан Сабрутев  днес  отправиха поздравителни адреси към всички родопчани
 
В българската история една дата свети по-ярко от всяка друга – Трети март. Тя става синоним на святата дума Свобода, каза Мелемов. Тази дума векове наред е раждала герои, мъченици и будители, които със слово и меч са творили историята. Със златни букви са изписвали категоричната воля на поробените – Свобода или смърт.
Трети март, 1878 г. отбелязва възкресението на един народ, чиято висока самобитна духовна и материална култура бе подложена на унищожение. Поклон пред мъчениците на свободата! Нека си спомним за кръста, който носим, за вярата и борбата на книжовниците и будителите, съхранили духовното ни богатство и запалили огъня на националното пробуждане и възраждане.
Днес, когато честваме своя национален празник, отново усещаме, че мисията на този ден е да ни сплотява и пречиства. Пречиства ни с онази изконна обич към Отечеството, която ни прави горди българи.
Трети март е на само тържествена дата, но и пътеводител към българския собствен облик, с който се открояваме в обединеното европейско семейство.
Нека да не забравяме да защитаваме всекидневно свободата си – като дух и мисъл, като воля и дело, като мъдрост и родолюбие.
 
Поздрав от Стефан Сабрутев Областен управител на Смолян
УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ И ГОСТИ НА СМОЛЯНСКА ОБЛАСТ,
УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,
Днес, ние българите, честваме своя Национален празник - 3-ти март! Денят на нашата Свобода, силно желана и мъжествено отстоявана, след пет века османско владичество.
На този ден преди 145 години се възражда една държава, която отново заема своето достойно място на картата на Европа.
3-ти март е ден на преклонение и вдъхновение!
Преклонение пред саможертвата на хилядите герои от Руско-турската освободителна война, пред самоотвержените войни - руснаци и румънци, финландци и украинци, белоруси и поляци, литовци, сърби и черногорци, които положиха костите си по бойните полета, за да я има днес България.
В този паметен ден да преведем глави в знак на признателност пред българските опълченци, пред величествения подвиг на всички онези знайни и незнайни герои, извоювали българската свобода и да изразим почитта си към тяхната саможертва в името на Майка България!
Да предадем на децата си завета да пазят свободата, да обичат отечеството си и да градят един добър и красив свят с разум и вдъхновение, за да бъде бъдещето на България в сигурни ръце.
А всички ние да разберем, че само заедно чрез диалог и конструктивен подход можем да бъдем полезни на нашата Родина и да защитим достойно европейската си принадлежност!
Уроците на историята трябва да се осмислят!
Честит национален празник на всички!
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!
 
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини