Популярен подсладител е свързан с повишен риск от инфаркт и инсулт

Популярен подсладител с нулево съдържание на калории се свързва с повишен риск от инфаркт и инсулт, установява ново проучване.

Известен като еритритол, заместителят на захарта се среща естествено в ниски нива в някои растения, като грозде и гъби, но също така се произвежда промишлено и се добавя към храната в по-високи концентрации. По-специално, често се използва за подслаждане на нискокалорични, нисковъглехидратни и "кето" продукти, които обикновено са с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати.

В проучването, което е публикувано на 27 февруари в Nature Medicine, изследователи от Кливландската клиника в Охайо са включили повече от 4000 американци и европейци, на които са направили сърдечна оценка. То установява, че тези с най-висока кръвна концентрация на изкуствения подсладител са изложени на повишен риск от преживяване на инфаркт или инсулт през следващите три години, според The New York Times. Трябва да се отбележи, че по-голямата част от участниците вече са имали някаква форма на сърдечно-съдово заболяване или са показали рискови фактори за развитие на сърдечни проблеми в бъдеще, като диабет или високо кръвно налягане.

В лабораторни експерименти еритритолът повишава активността на тромбоцитите, вид кръвни клетки, които се слепват, за да образуват съсиреци, което води до по-бързо образуване на съсиреци. По същия начин, при мишки, инжектирани с еритритол, съсиреци се образуват по-бързо след нараняване, отколкото при мишки, инжектирани с физиологичен разтвор, съобщава екипът. Учените също така са взели кръвни проби от хора, които са пили подсладена с еритритол напитка и са открили, че нивата на подсладителя в кръвта им достигат пик в рамките на часове и остават високи в продължение на два дни - достатъчно високо, че потенциално може да повлияе на кръвосъсирването им. 

Повишеното съсирване има потенциал да причини инфаркт или инсулт, тъй като кръвният поток се свива, когато се образуват съсиреци, според проучването.

Заслужава обаче да се отбележи, че има някои ограничения на проучването, особено че много участници са били на повече от 60 години и вече са имали сърдечно заболяване, което означава, че вече са били изложени на известен риск от инфаркти и инсулт. Въпреки че проучването показва известна връзка между образуването на съсиреци и еритритола, то не показва, че съединението действително причинява инсулти и инфаркти при хората.

"[Това проучване е] изключително важно и вероятно ще предизвика незабавни промени в това, което консумираме", каза Грег Нийли, професор по функционална геномика в университета в Сидни, който не е участвал в проучването. „Не разбираме напълно какви са последиците за здравето от индустриализираната храна и само защото нещо се продава като "естествено" не означава, че е безопасно или добро за нас да консумираме в индустриален мащаб."

Авторите на изследването заключават, че "изследванията, оценяващи дългосрочната безопасност на еритритола, са оправдани".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини