Експерт: Източната медицина допълва конвенционалното лечение

Методите на източната медицина допълват конвенционалното лечение и могат да помогнат за облекчаване на пациентите, включително и на такива с онкологични заболявания, каза за БТА проф. Параскева Манчева, директор на Университетския център по източна медицина към Медицинския университет във Варна. Нейната първа специализация е вътрешни болести. Тогава разбира, че хроничните болести са много сериозно предизвикателство и при лечението им се стига до момент, в който пациентът има нужда и от нещо друго, различно от хапчетата. Тогава проф. Манчева специализира в областта на физикалната и рехабилитационна медицина. Целта й е да помага на болните не само в острата фаза на заболяването, а при цялостното им възстановяване. По-късно се обръща към специалността „обща медицина“, с която влиза в академичните среди. След това затваря кръга с новата си компетенция – Източната медицина.

През последните години интересът на пациентите и лекарите към Университетския център се засилва, каза проф.Манчева. Според нея причината е, че хората все по-често търсят допълващи методи за своето лечение. По думите й болните стигат до специалистите в центъра, след като са търсили информация в интернет или са научили подробности от свои близки и познати. Фактът, че този център е единственият в страната към Медицински университет, дава сигурност на пациента, който е тръгнал да търси източните методи като допълваща терапия, допълни Манчева. Според нея хората са наясно, че в него работят медицински специалисти, сертифицирани от международните партньори на учебното заведение от Китай, Монголия, Индия, Виетнам.

Освен това се засилва и интересът на медицинските специалисти, които искат да изучават източните методи, за да помагат на пациентите си, допълни Манчева. По думите й в тях лекарите всъщност виждат ново поле на възможности за въздействие. Медиците, които се обучават в центъра, са от цялата страна, не само от Варна и региона. Манчева уточни, че първите сертифицирани специалисти ще завършат в края на тази година. По думите й обучението им е започнало преди повече от три години. То е на пет нива, като между отделните модули задължително трябва да мине определен период от време.

Източните методи са приложими при изключително широк кръг заболявания, каза проф. Манчева. По думите й най-важната задача на специалистите, които ги прилагат, е да подхождат персонализирано към пациентите, като внимават да не засилят или омаловажат стандартното лечение. „Целта е да направим така, че да се вместим като допълваща терапия и, тъй като всичко се прави върху един организъм, да не се стигне до вътрешен антагонизъм, а да се получат само положителни ефекти“, посочи Манчева. И уточни, че работата на специалистите от центъра е много прецизна и е свързана с първия принцип на медицината – помагай и не вреди.

Източните методи са най-полезни при хроничните болести, особено там, където се изчерпват възможностите на стандартната терапия, допълни Манчева. По думите й помощ могат да получат пациенти с широка гама от заболявания – метаболитни, захарен диабет, подагра, автоимунни заболявания, такива, предизвикани от срив на имунната система или от медикаменти, състояния след вирусни инфекции. Методите на източната медицина въздействат благоприятно, като отсрочват активирането на хроничното заболяване и същевременно увеличават ремисията т.е. периодът, в който пациентът си живее с  болестта, но не усеща нейното въздействие, обясни Манчева. По думите й тук влизат и онкозаболяванията. „През последните две години правим и онкорехабилитация на пациенти, които са преживели някакъв вид карцином, като по-често ни търсят жени с рак на гърдата след лъче- и химиотерапия“, посочи директорката на центъра. Според нея по този начин пациентите получават шанс да облекчат своето състояние, като методиката се изпълнява с ръце и няма странични ефекти.

За средностатистическия българин първата асоциация, когато стане въпрос за източна медицина, е акупунктурата, посочи Манчева. По думите й в центъра се правят комбинации с други методи за въздействие. Освен това, самата акупунктура е модернизирана с годините, съобразена с психологията на западния пациент, разказа експертката. Според нея днес източната медицина е адаптирана към западния пациент, без обаче да се променят основните принципи на въздействие, които са научно доказани.

Като примери за модернизирането на акупунктурата тя посочи прилагането на електроакупунктура, с нискочестотни токове. Ако пациентът има страх от игли, се прави лазерпунктура т.е. работи се с нискоактивен лазер в биологичноактивната точка, обясни Манчева и допълни, че този метод е обичаен при деца или когато се работи върху лицето.

По принцип противопоказания за приложението на източните методи няма, но спешните състояния не са обект на нашия център, допълни директорката му. Според нея този тип методи съвсем спокойно могат да се прилагат освен при деца, и при бременни жени.

Пациентите трябва да знаят, че неконвенционални методи т.е. източните, могат да бъдат прилагани само от хора с медицинско образование, каза още Манчева. По думите й, когато търсят такъв тип специалист, хората е добре първо да проверят в регионалната РЗИ дали той фигурира в регистъра. Защото в противен случай може да се окаже, че са гласували доверието и здравето си не на когото трябва. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини