Aмерикано-турски консорциум ще построи 110 км магистрали в Северна Македония до 2027 г.

Правителството на Република Северна Македония подписа договора за строителството на магистралите от Коридори 8 и 10-Д с американо-турския консорциум "Бехтел и Енка". Проектът е на стойност 1,3 милиарда евро и включва изграждането на общо 110 километра магистрала, а срокът на строителство е до 2027 г. 

Подписването на договорите беше в сградата на правителството на страната, а на него присъстваха премиерът Димитър Ковачевски, първият вицепремиер Артан Груби, министърът на транспорта и съобщенията Благой Бочварски, директорът на Публичното предприятие за държавни пътища Еюп Рустеми и представителят на „Бехтен и Енка“ Марк Алисън, както и посланиците на САЩ и Турция в Северна Македония Анджела Агелер и Хасан Мехмед Секизкьок.

„Подписваме едно от най-значимите споразумения в историята на Северна Македония. Започваме реализацията на един от най-важните и мащабни инфраструктурни проекти в страната. Този исторически проект означава реализация на важно стратегическо решение. Инвестициите в пътната инфраструктура са един от основните приоритети на правителството, върху който ние специално акцентираме, защото развиваме инфраструктура, което означава развитие на икономиката”, каза Ковачевски.

 „През последните 32 години държавата строи около пет километра на година, а с този проект годишно ще бъдат изграждани по 22-25 км. Видяхме работата на този консорциум в Сърбия, Косово, Албания и Хърватия", каза Артан Груби, който е ръководител на комисията за инфраструктурния проект.

За министъра на транспорта и съобщенията Благой Бочварски това е най-големият пътен инфраструктурен проект в историята на страната, а изграждането на тези магистрали ще даде допълнителен стимул за икономиката и строителството в страната.

Проектът предвижда изграждането на общо 110 км магистрала по участъците Тетово-Гостивар над 17 км. със срок на изпълнение 33 месеца, Гостивар-Букойчани с дължина 30,3 км и срок на изпълнение 57 месеца, Требенище-Струга-Кафасан участък с дължина 22 км и срок на изпълнение 49 месеца и Прилеп-Битоля - 40 км със срок на изпълнение 57 месеца.

Договорът беше одобрен на заседание на правителството на Република Северна Македония вчера. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини