10-те най-полезни за здравето зеленчука

Всеки знае колко важни са зеленчуците за човешкия организъм. И макар да няма зеленчук, който да не е здравословен, все пак има някои, които се отличават с по-голяма хранителна стойност от останалите.

Разбира се, подобно твърдение се прави от диетолози и специалисти по храненето, които след дългогодишни проучвания могат да посочат кои точно са зеленчуците с най-голямо съдържание на витамини, фибри и хранителни вещества.

Домати

Специалистите са единодушни, че доматът е първенец за най-високо съдържание на антиоксиданти. И по-специално на ликопен, който е свързан с намаляване на риска от сърдечни заболявания и успешно се бори срещу ракови заболявания.

Броколи

Изключително богати са на глюкорафанин - съединение, което подобрява нивата на кръвната захар и холестерола и се бори с оксидативния стрес. Имат функцията да защитават организма от някои видове рак, а и съдържат много калций.

Грах

Може и да е твърде малък наглед, но този зеленчук е много добър източник на разтворими фибри. Освен това е чудесен протеин - хранително вещество, което не присъства в изобилие в повечето зеленчуци. А количеството в граха е толкова голямо, че от него се правят дори протеини на прах, които се използват от активно спортуващи хора.

Карфиол

Напоследък все по-често се употребява този кръстоцветен зеленчук, което е добре, предвид многобройните му ползи. И той е сред първенците по високо съдържание на антиоксиданти, които предпазват организма от възпаления, поддържат здравето на клетките, а кръвното налягане - нормално. Има в себе си си магнезий, фосфор и калий.

Чушки

Това, което прави чушката толкова полезен зеленчук, е високото съдържание на витамин С. Така тя поддържа имунната система. Една средно голяма чушка има около 152 милиграма от хранителни вещества - почти цялото нужно количество за организма за целия ден.

Спанак

Диетолозите го определят като най-питателния зеленчук. Съдържа много желязо, фибри, калий, фолат и витамините C, А и Е. Влияе положително на кръвното налягане и поддържа здравето на очите заради високото съдържание на лутеин.

Патладжан

Макар и да не е от най-често консумираните зеленчуци, трябва да се има предвид, че патладжанът е пълен с много фибри. И особено на разтворими фибри, които са от ключово значение за здравето на храносмилането и чревния комфорт.

Цвекло

Редовната консумация на цвекло може да бъде в помощ за нормализиране на кръвното налягане. Чудесен е за здравето на черния дроб, защитавайки го от окислително увреждане и възпаление. При хора, подложени на прекомерна физическа активност, пиенето на сок от цвекло помага на тялото да се възстанови. Някои някои проучвания показват, че подпомага дори издръжливостта.

Кейл

Добър източник на калий, калций, успоредно с редица важни витамини като A, B, C и K. Много богата на фибри храна и честото ѝ добавяне на трапезата може да помогне за увеличаване на общия прием на полезни хранителни вещества и поддържане нивата на холестерола.

Праз

Доказано е, че зеленчукът с толкова специфичен вкус поддържа имунната система, сърцето, червата, кожата и очите. Редовната му консумация защитава от някои видове рак, включително на гърдата и на стомаха, пише Рarade.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини