Радев заговори за силата на правото срещу правото на силата

Съвременната корупция има широк международен характер, каза президентът Румен Радев по време на конференцията „Антикорупция и национална сигурност“, която се провежда днес в София. Именно затова е напълно навременна и провежданата конференция. Само заедно, в сериозно взаимодействие, сътрудничество, обмен на информация и полезни практики, може ефективно да се борим с това негативно явление на нашето съвремие, добави държавният глава.

Конференцията „Антикорупция и национална сигурност“ е организирана от Министерството на правосъдието в сътрудничество с Базелския институт за управление и Центъра за изследване на демокрацията. Форумът се провежда в рамките на инициативите, включени в Годината на действие, обявена от президента на САЩ Джо Байдън при закриването на Срещата на върха за демокрация през декември 2021 г., посочват от прессекретариата на държавния глава. 

Благодаря на страните и организациите, които се включиха в тази конференция. Сътрудничеството между държавните институции, нестопанските организации и академичните среди е ключов фактор за успех в борбата с корупцията, посочи Радев. 

Президентът очерта някои от аспектите на политическия контекст, в които конференцията се провежда. „През лятото на 2020 г. след продължителен период на натрупване на обществена нетърпимост към корупцията в управлението, ограничаване на свободата на медиите и ниско доверие в независимостта на съдебната власт в София избухнаха протести с искане за оставка на управляващата коалиция“, коментира президентът. 

Протестите продължиха повече от два месеца и изразиха волята на българското общество да устоява демокрацията и върховенството на правото като свои ценности, посочи държавният глава. По думите му последвалата политическа криза все още не е намерила трайно решение. Според него то изисква не само съставянето на стабилно правителство, но и провеждането на комплексни реформи за противодействие на корупцията по високите етажи на управлението. 

Протестите в България от 2020 г. се вписват в една по-широка тенденция за нарастване на предизвикателствата пред демократичните държави, посочи Радев. В европейски контекст още през 2019 г. при встъпването в длъжност на председателя на Европейската комисия  (ЕК) Урсула фон дер Лайен укрепването на демокрацията и върховенството на правото бяха посочени като основни приоритети, обясни той.

Президентът припомни, че върховенството на правото беше включен като един от факторите, които имат решаващо значение за достъпа на държавите членки на ЕС до финансовите инструменти за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19 по Плана за възстановяване и устойчивост. 

Агресията на Русия спрямо Украйна показа необходимостта от отстояване на силата на правото в глобален план в противовес на правото на силата, каза още Румен Радев. По думите му войната показа, че рисковете пред демократичното управление и пред националната сигурност са свързани, а тази връзка се изразява в двойното значение на доверието. 

„От една страна в съвременния сложен международен контекст доверието между държавите членки на ЕС и НАТО е по-важно от всякога и се превръща в решаващ фактор за гарантиране на сигурността и стабилността в Европа и света“, обясни той. Президентът добави, че от друга страна не по-малко важно е доверието на гражданите вътре в отделните държави в способността на националните институции да изпълняват своята конституционна мисия.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини