САЩ призоваха Си да поиска от Путин да изтегли армията си от Украйна

САЩ призоваха китайския президент Си Дзинпин да поиска от руския държавен глава Владимир Путин да изтегли армията си от Украйна. Двамата провеждат във вторник втори кръг от разговори в рамките на първото посещение на Си в Москва от началото на руската военна агресия срещу Украйна.

Вашингтон призова китайския президент да поиска Путин да “прекрати военните престъпления” в Украйна. Говорителят по въпросите на националната сигурност на Белия дом Джон Кърби каза, че призив за спиране на огъня от страна на Пекин не е достатъчен.

“Надяваме се, че президентът Си ще окаже натиск върху президента Путин да прекрати бомбардировките срещу украински градове, болници и училище, да прекрати военните престъпления и жестокостите и да изтегли силите си”, каза Кърби, цитиран от BBC.

“Но сме загрижени, че вместо това Китай ще повтори призивите за примирие, което оставя руските сили вътре в суверенната територия на Украйна. Всяко прекратяване на огъня, което не включва изтеглянето на руските сили от Украйна, би ратифицирало незаконните завоевания на Русия.”

Президентите на Китай и Русия се срещнаха в понеделник и проведоха четиричасови “неофициални” разговори. Руските държавни медии цитираха Си да казва при пристигането си, че посещението ще даде “нов тласък” на руско-китайските отношения. Когато се срещнаха в Кремъл, двамата се поздравиха със “скъпи приятелю”.

Посещението на Си в Москва идва на фона на задълбочаваща се международна изолация на Москва след началото на инвазията ѝ в Украйна. Преди дни Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин за предполагаеми военни престъпления.

Китай е сред държавите, които отказаха да наложат санкции на Русия заради инвазията в Украйна. Пекин се въздържа при гласуване на резолюции на ООН, които призовават Москва да изтегли армията си от украинската територия.

През февруари Китай публикува мирен план с 12 точки за войната в Украйна, който повтаря руските опорни точки, включително обвиненията към Запада за непровокираното нахлуване на Русия в Украйна. Китайският план призовава за прекратяване на огъня и мирни преговори, но не и за изтегляне на руската армия от Украйна. Кремъл приветства плана.

Западните съюзници на Украйна критикуваха плана на Китай и казаха, че той облагодетелства единствено Русия.

Путин каза в началото на срещата в понеделник, че се отнася с уважение към китайската инициатива и че тя ще бъде тема на разговорите.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини