МЗ набира лекари и медицински сестри за въздушните линейки

Министерството на здравеопазването набира кандидати за включване в обучителен курс „Оказване на спешна медицинска помощ по въздух“, това съобщиха от ведомството.

Лекарите и медицинските сестри, преминали обучението, ще бъдат включени в дежурства в базите летище „Враждебна“ – София и летище „Долна Митрополия“ – гр. Долна Митрополия. Обученията ще се извършват в Центъра за професионално обучение към Военномедицинска академия – гр. София.

От МЗ посочиха и изискванията към кандидатите. Те са: лекари с придобита специалност „Анестезиология и реанимация“ или  „Анестезиология и интензивно лечение“; лекари с придобита специалност „Спешна медицина“ и стаж по специалността минимум 5 години; лекари-специализанти IV курс по специалност „Анестезиология и интензивно лечение“; медицински сестри – с опит минимум 3 години в структура по реанимация и интензивно лечение.

Едно от изискванията е кандидатите да владеят английски език.

Документите се подават в Центъра за административно обслужване на Министерството на здравеопазването или електронен адрес: Bbotev@mh.government.bg. Срокът за подаване на документи е до 21.04.2023 г., вкл.

Одобрените по документи кандидати ще преминат медицински преглед и тест за физическа годност в Катедрата по авиационна медицина на Военномедицинска академия. След одобрение ще могат да се включат в обучителния курс за оказване на спешна медицинска помощ по въздух. Продължителността на обученията ще бъде 15 дни, като се очаква същите да започнат в началото на м. май.

В края на месец юли се очаква да имаме два работещи хеликоптера

България ще получи първия си медицински хеликоптер на 15 декември тази година. Това съобщи във вторник пред БНТ здравният министър Асен Меджидиев. Новината дойде след забавяне на обществената поръчка, с която трябва да се осигурят хеликоптерите за въздушно спасяване.

Споразумението с италианската фирма “Леонардо” е за общо шест хеликоптера, които ще се получават поетапно следващите години, каза министърът на здравеопазването. Всяка машина струва около 18 млн. евро.

Предстои тази седмица да бъде обявена обществена поръчка за два хеликоптера на лизинг, отново от Италия, които ще дойдат с екипажи и с техници, каза още Асен Меджидиев. Целта е спасяването по въздух да започне още от лятото.

“Надявам се в края на месец юли да имаме два работещи хеликоптера. Благодарение на това, че работим с Авиоотряд 28, ще ползваме пистите на Военновъздушните сили, които са изключително важни, защото подготовката за изграждането на хангари и площадки изисква по-дълъг процес”, добави здравният министър.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини