Бум на ентероколити в Кърджали,чревните инфекции са плод на негодна за пиене вода

Бум на ентероколити в Кърджали и областта регистрират през последната седмица от Регионалната здравна инспекция.За 7 дни са констатирани 18 случая на тази чревна инфекция.За сравнение през предходната седмица те са били само 2.

Ентероколитите са остри или хронични възпалителни заболявания на червата. Обикновено едновременно с тънкото се ангажират дебелото черво и стомахът, така че проявите от засягането им най-често тясно се преплитат, с предоминиране на тези от най-тежко поразения орган.

Най-честата причина на острите ентерити и ентероколитиса хранителните токсоинфекции - 70-75 % от всички случаи. Причиняват ги микроорганизми от групата на салмонелите (салмонелози), условнопатогенни бактерии (Е. coli, В. paracoli, В. proteus и др.), стафилококи и стрептококи, вируси и от някои болестотворни гъбички. Хранителните токсоинфекции са остри инфекциозни заболявания, възникващи при приемане на инфектирани с микроорганизми храни и протичащи с обща интоксикация и тежки стомашно-чревни разстройства (Enterocolitis toxoinfectiosa acuta).

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини