Проф.д-р Жени Стайкова: Социалистическата идея е безсмъртна!

Разговор с проф.д-р Жени Стайкова д.м.н.,водач на листата на коалиция "БСП за България"в Девети кърджалийски многомандатен район: 

-Проф.Стайкова,кърджалийци очакват от Вас ясни послания и ангажименти за бъдещето на региона.Какво могат да очакват жителите на областта,ако станете народен представител?

-Когато стана депутат, от първия ден ще работя активно по няколко теми, които касаят пряко гражданите на Кърджали и областта. На първо място е проектирането, осигуряването на финансиране и строителството на околовръстния път на Кърджали. Ще се постарая този проект да стане кауза на цялата парламентарна група на БСП. Убедена съм, че и депутатите от другите партии от нашия избирателен район, ще помагат. Вижда се как се натоварва уличната мрежа на града, особено през лятото, след откриване на КГПП Маказа. Във  връзка с това, с оглед на приемането ни в Шенгенското пространство, ще работя за разширяването на самия пропускателен пункт.

Ще лансирам нещо, което е свързано с професията ми на лекар, а именно изграждането на възстановителен пост Ковид център. Известно е, че след преболедуване от Ковид-19 се засягат редица системи в организма. В него могат да се рехабилитират и пациенти след онко-терапия. Според най-доброто място за такъв център са Белите брези над Ардино. Там въздухът е естествено чист, заради големите масиви от бели брези.

Не на последно място, ще съм ангажирана за овладяване на безумните цени на храните, от което страдат всички жители на областта.

-Вие сте добре известна в Кърджали.Хората ви свързват със здравеопазването.Какво трябва да се промени в региона,за да бъдат здравните грижи достъпни за всички?

-В момента в област Кърджали има голям недостиг на общопрактикуващи лекари, лекари специалисти, специалисти по здравни грижи (медицински сестри и акушерки). Проблемите на здравеопазването не могат да се решат на местно ниво, а на държавно. Необходимо е да се приеме нова здравна стратегия, както и да се промени законодателството - известно е, че БСП е против общинските и държавни болници да са търговски дружества. Необходима е и нова система за остойностяване труда на медицинските кадри. Изключително голям проблем в България е и въпросът с кадрите, поради което държавната политика и в това направление трябва да претърпи  законодателни промени. Област Кърджали е застрашен район за достъп до медицинска помощ, поради отдалечеността на много селища от центъра и разпокъсаността й като цяло.

-Като специалист по здравен мениджмънт как оценявате лобирането във властта за частните болници,и неглижирането на държавните?

-Основната цел в платформата на БСП за здравеопазването, е здравните грижи да са достъпни за всеки. Ние сме за прозрачност и контрол на финансирането. Ще отстояваме позициите си за премахване статута на търговски дружества на болниците; за въвеждане на „защитено лечебно заведение“ в отдалечените и планински райони, каквато е област Кърджали; за гарантирано достойно заплащане на труда в здравеопазването чрез остойностяването му за ангажираните в сектора; за безплатни целеви стипендии за редовни специализанти и интензивно финансиране на специализации в чужбина и осигуряване на работно място в здравната система на страната; за намаляване на ДДС върху лекарствените продукти и медицинските изделия; за безплатни лекарства за деца до 14- годишна възраст; за контрол върху обществените средства за здравеопазване чрез централизиран търг за доставка на лекарствата от реимбурсния списък и на медицинските изделия; за регионализация на здравеопазването. Ние сме за това, да се усъвършенства електронното здравеопазване и да се въведе най-сетне електронното интегрално здравно досие, съдържащо цялата информация за пациента във всеки етап от живота му.

-В частта си за здравеопазване и Националният план за възстановяване и устойчивост предвижда приемането на голям брой стратегически документи и провеждането на определени реформи.

-Има ли шанс България да има европеско здравеопазване?

-Разбира се! Българските лекари са уникални с фундаменталната си подготовка. Просто трябва да имат финансовата възможност да участват в специализации, международни конференции и симпозиуми. Необходимо е да се реновирасградният фонд на лечебните заведения, където това не е направено и да се оборудват със съвременна медицинска апаратура, там където я няма.

         -Смятате ли,че може да се възроди силата на социалистическата идея в Кърджалийско?

-Социалистическата идея е безсмъртна! По принцип нещата се развиват посинусоида. В последните години се забелязва спад, но аз съм оптимист, защото възходът е закономерен!

-В момента се прави опит за преоценка на историята,съобразно политическата конюнктура.Оправдано ли е това?

-Разбира се, че не! Тук възниква въпросът: една наука може ли да се пренапише и това наука ли?  Можеш ли да пренапишеш анатомията или гравитацията? Може ли да се вярва на такава наука.

-Вие се включвате в политиката.Много жени Ви симпатизират.Какво очакват от Вас Вашите симпатизантки?

-Висшата мисия на жената е да бъде майка! Това осигурява безсмъртието на човечеството. Аз поемам ангажимента да бъда майка на всички деца от областта в здравен и духовен аспект.

Гласувайте с бюлетина №1, защото сме №1!

Въпросите зададе :Георги Кулов

Платена публикация

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Последни новини