Европрокуратурата проверява корупция и измами при ремонта на жълтите павета в София

Европейската прокуратура обяви, че е започнала обиски на адреси в София във връзка с разследване на евентуална корупция и злоупотреба със средства на ЕС за възстановяване на историческия център на града, включително пренареждането на емблематичните жълти павета, ремонта на площад "Александър Невски" и бул. "Цар Освободител".

Обвиненията по това разследване носят кодово наименование "Пътят с жълтите павета" (подробности за смисъла на името - четете по-долу). Те са във връзка с лошо управление на средствата, отпуснати на Столична община за ремонт на стария център на града, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), както и възможна корупция. Предварителното изчисление на щетите е за поне 3 млн. евро, съобщават от Европейската прокуратура.

Структурата, оглавявана от Лаура Кьовеши, започна разследването през есента на 2022 г. като се сезира по медийни публикации. В процес на проверка от страна на Европейската прокуратура са договори, сключени между Столичната община и две търговски дружества, след проведени обществени поръчки.

Според разследващите, през 2018 г. е сключен първи договор за реставриране на централната част на София (включително булевард "Цар Освободител" и площад "Народно събрание"). Две години по-късно обаче, през 2020 г., когато вече са извършени редица плащания, договорът е прекратен по взаимно съгласие. Посочената причина е несъответствие между условията на договора и инвестиционния проект.

Отбелязано е също, че строителните дейности могат потенциално да нанесат щети на Централния военен клуб в София. Сградата на ъгъла на бул. "Цар Освободител" и ул. "Раковски" е една от емблематичните за София - построена е през 1907 г. и има статут на паметник на на културата с национално значение. Въпреки това около 3 млн. евро (6 млн. лв.) са платени на изпълнителя, без неустойки за просрочие.

След прекратяването на този договор общината подписа нов договор с нов изпълнител при същите условия. Новият изпълнител поиска авансово плащане от около 750 000 евро (1,5 милиона лева), за да възстанови жълтите павета в центъра на града, които са защитени от Закона за културното наследство. Тази сума засега не е изплатена, докато се проучи ситуацията.

Допълва се, че поисканата от Министерството на регионалното развитие и благоустройството техническа експертиза е установила, че паветата са лошо положени и има и напукана настилка. Лошото качество на ремонта на паветата, изработени през 1908 г., заедно с липсата на проверки от страна на общината, биха могли да създадат допълнителни разходи, според финансовите документи, предоставени на прокуратурата на ЕС. Според разследването, от изпълнителите са представени фалшиви документи с невярна информация, удостоверяващи, че работите са извършени в съответствие със спецификациите, което е довело до неправомерни плащания.

Днешните действия по разследването се извършват от ГДБОП на пет места. За целите на разследването полицията иззема документация и електронни доказателства, свързани с изпълнението на проекта, се уточнява в съобщението.

Любопитно е, че Европейската прокуратура е нарекла разследването Yellow Brick Road, което на български буквално означава "пътят с жълтите павета", но на английски има несравнимо по-символично значение. Изразът става прочут от книгата "Магьосникът от Оз" (1900) от американеца Лиман Франк Баум, в която главната героиня Дороти трябва да намери този път, за да я отведе до Изумрудения град, където живее главният злодей Магьосникът от Оз.

Дороти и компанията ѝ - Плашилото, Тенекиения човек и Страхливия лъв, откриват, че пътят става опасен, защото на места е запуснат и има пропадания, водещи към опасни скали и пропасти. В края на книгата се разбира, че всъщност пътят с жълтите павета, както и Изумруденият град, не са съществували до появата на Магьосника, което е донесен от буря самозванец, внушил на жителите, че е дългоочакваният им спасител. Той се самопровъзгласява за владетел и нарежда да построят пътя и града в негова чест.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини