Директорите на училища нямат право да спират часовете при заплаха с бомба, без инструкции на МВР

Министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов информира началниците на регионални управления на образованието за получената от МВР днес процедура за действие при заплаха от използване на взривно устройство. В спешен порядък те трябва да запознаят с указанията директорите по места, съобщиха от МОН.

Към писмото на образователния министър е приложена и Заповед на заместник-министър председателя по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, с която е която е утвърдена процедура за поведение и действие при заплаха от използване на взривно устройство в обект за обществено ползване с масово пребиваване на хора.

Съгласно новата процедура решение за прекратяване на часовете в училище в подобна ситуация и евакуация ще се взима от МВР, след преценка за потенциална заплаха, а не от директорите на училища. Нещо повече директорите ще подлежат на административна отговорност за неизпълнение на полицейско разпореждане, ако решат да своеволничат и нарушат разпоредбата.

Реакцията идва след като и днес има масови обаждания със сигнали за взривни устройства в София.

В началото на миналата седмица такива онлайн сигнали евакуираха хиляди ученици и буквално вдигнаха на крак властите в няколко региона на страната. В крайна сметка беше заловен 17-годишен ученик, за който беше разкрит като човека, изпратил част от електронните съобщения с бомбени заплахи. С него са действали и съученици.

В Хасковска област отдавна сме нямали подобни проблеми, коментира началникът на Регионалната структура на образованието Веселина Павлитова. Тя посочи, че се подготвят съответните писма до директорите на училища в областта, които ще бъдат запознати по надлежен ред със съответните указания за действие. Веселина Павлитова призова и учениците да бъдат по-отговорни, а родители-по-стриктно да съблюдават действията на децата си.

Директорите обаче реагират остро на разпоредбата и сметат, че тя трябва да се прецизира.

„Въпросът не е изчистен. Смятам, че трябва да бъде поставен и за мнение пред директорите и да се помисли по-обстойно по него, за да се осигури спокойна и безопасна среда за преподаване и учене. А всяка ситуация би могла да се окаже рискова по принцип“, коментира директорът на свиленградското СУ “Доктор Петър Берон“.

Учителите също смятат, че нито един директор няма да остави стотици ученици в класната стая при заплаха за бомба и да рискува.

„Трябва да остане както и досега-директорите да преценят дали да изведат учениците или не и в кой момент това да стане. Децата трябва да са в безопасност до идването на полицията. Разбирам, че досега тези бомбени заплахи бяха фейкове, ами ако една се окаже реална?!“, смята и Нели, която е баба на първокласничка в Хасково.


 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Са
    Само
    8 -1
    21:36, 4 апр 2023
    Един боклук може да издаде такава заповед! Ами жертвите да са твоите деца!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини